Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Σειρά: Απρόσμενοι φίλοι (Λόμπο, Κουίμπι)

Η σειρά "Απρόσμενοι φίλοι" εμπλουτίστηκε με δύο ακόμη τίτλους για δύο ζώα που αποδεικνύουν ότι η αφοσίωση και η φιλία δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπινου είδους. Ο Λόμπο είναι ένας λύκος που έχει τρομοκρατήσει τους αγρότες της περιοχής και ο Κουίμπι ένας γορίλας που μεγάλωσε σε πάρκο άγριων ζώων. 


Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης

Το μακρινό 1893, μία αγέλη λύκων έχει τρομοκρατήσει τους χωρικούς της περιοχής. Όσους λύκους κι αν σκότωσαν οι καουμπόηδες πάντα έμεναν κάποιοι που συνέχιζαν να απειλούν τα κοπάδια τους. Αποφάσισαν, λοιπόν, να προσλάβουν έναν διάσημο κυνηγό, ώστε να τους απαλλάξει επιτέλους από τον κίνδυνο. 

Ούτε όμως ο κυνηγός είχε επιτυχία. Οι μήνες περνούσαν και ο Λόμπο με την αγέλη του ήταν ακόμη εκεί. Μέχρι που διαπίστωσε ότι μαζί με τον Λόμπο κυνηγούσε και η Μπλάνκα, μια λευκή λύκαινα. Έτσι το σχέδιο του κυνηγού ήταν να πιάσει τη λύκαινα για να παρασυρθεί κι ο Λόμπο. Και πράγματι τα κατάφεραν, ο Λόμπο πιάστηκε επίτηδες στην παγίδα για να τον μεταφέρουν κοντά στην αγαπημένη του. Τότε ο κυνηγός, συγκινημένος, τους απελευθέρωσε κι εγκατέλειψε το κυνήγι του. Ήταν αυτή η πραγματική ιστορία; Όχι ακριβώς, όπως μαθαίνουμε στο τέλος του βιβλίου. Η πραγματική ιστορία ήταν πολύ πιο συγκινητική και, δυστυχώς, είχε θύματα τα δύο ζώα. 

Στην ενότητα με τις πληροφορίες, τα παιδιά μαθαίνουν για τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των λύκων και για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν σε ένα οικοσύστημα. 

Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας

Ο μπαμπάς του Τομ φρόντιζε στο πάρκο διάσωσης που διατηρούσε διάφορα ζώα μέχρι να είναι ικανά να επιβιώσουν στη φύση. Εκεί γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι ο μικρός Τομ κι ο μικρός Κουίμπι. Σταδιακά, μέρα με τη μέρα, τα δύο παιδιά έγιναν αχώριστοι φίλοι. Έτσι, όταν έφτασε η ώρα της απελευθέρωσης, ήταν και οι δύο πολύ λυπημένοι. Έκαναν μια τελευταία αγκαλιά γεμάτη δάκρυα και αποχωρίστηκαν. 

Ο Τομ μεγάλωσε, γνώρισε πολλά ζώα, αλλά δεν ξέχασε τον παιδικό του φίλο. Κι ένα καλοκαίρι, ήρθε η ώρα να πάνε στο μέρος που απελευθερώθηκε ο Κουίμπι. Άραγε ήταν όντως τόσο άγριος όσο ανέφεραν οι ντόπιοι; Θα θυμόταν τον Τομ; Ναι! Ο άγριος γορίλας της ζούγκλας αναγνώρισε αμέσως τον μικρό του φίλο! Τον σήκωσε στην αγκαλιά του και τον οδήγησε στην οικογένειά του. Πέρασαν τη νύχτα όλοι μαζί και αποχωρίστηκαν με την ελπίδα ότι θα ξανασυναντηθούν. 

Το βιβλίο βασίζεται στην ιστορία του Ντέμιαν Άσπιναλ που μεγάλωσε έναν γορίλα στο πάρκο του και, πράγματι, όταν συναντήθηκαν μετά από χρόνια στη ζούγκλα, εκείνος τον αναγνώρισε, τον αγκάλιασε και δεν τον άφηνε να φύγει! Επιπλέον, μαθαίνουμε για τα ανθρωποειδή (με ορισμένα hints για την Εξέλιξη) και πιο συγκεκριμένα για τους γορίλες και τις συνήθειές τους. 

Και οι δύο ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα, αλλά η πένα του Βασίλη Παπαθεοδώρου τις μετουσίωσε σε κείμενα τρυφερά και άκρως συγκινητικά, ενώ η εικονογράφηση από τη Λίλα Καλογερή είναι αποδίδει με εξαιρετικό τρόπο το ύφος του κειμένου και τα συναισθήματα των ηρώων. 


Ενδεικτικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από:  
Λόμπο: public.gr    kastaniotis.com

Κουίμπι: public.gr    kastaniotis.com

Οι τίτλοι της σειράς έως τώρα είναι:
Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης
Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλας
__________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
__________________


Κουίμπι, ο ευαίσθητος γορίλλας
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου 
Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Σειρά βιβλίου: Απρόσμενοι Φίλοι
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 30
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2019

Σύνοψη
Ένα αγόρι. Ένας μικρός γορίλας που μεγαλώνει σε πάρκο άγριων ζώων και αφήνεται ελεύθερος. Μια δυνατή ιστορία φιλίας και αγάπης. Μετά από χρόνια ο Τομ επισκέπτεται με τους γονείς του την Αφρική ελπίζοντας να βρει τον παιδικό του φίλο. Άραγε ο Κουίμπι θα τον αναγνωρίσει; Ή μήπως θα έχει γίνει άγριος κι επικίνδυνος; Η συνάντησή τους θα γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο και θα συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπων.


Λόμπο, ο λύκος της Άγριας Δύσης
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου 
Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Σειρά βιβλίου: Απρόσμενοι Φίλοι
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 30
Ημερομηνία έκδοσης: 22/10/2019

Σύνοψη
Αμερική, 1893. Η συνταρακτική ιστορία του λύκου Λόμπο και του διώκτη του. Ένα κυνήγι που διήρκεσε μήνες, ένα ζώο –φόβος και τρόμος των αγροτών της εποχής– που δεν έλεγε να συλληφθεί. Μέχρι που αιχμαλωτίστηκε η λύκαινα Μπλάνκα και ο Λόμπο αφέθηκε να πιαστεί, γιατί δεν μπορούσε να ζει χωρίς αυτήν. Η ιστορία που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα άγρια ζώα μια ολόκληρη χώρα.
__________________
Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...