Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη (και εκτυπώσιμο εβδομαδιαίο πρόγραμμα)


Συνήθως μία πεταλούδα ζει 6-8 εβδομάδες Η πεταλούδα όμως που δημιούργησε ο Eric Carle συμπληρώνει αυτό το μήνα τα 50 της χρόνια και οι Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο το γιορτάζουν με μία επετειακή έκδοση! Το βιβλίο "Μια κάμπια πολύ πεινασμένη" είναι ένα από τα διεθνή best seller παιδικά βιβλία όλων των εποχών και όχι άδικα. Μέσα σε μόλις 30 σελίδες γεμάτες χρώματα και με ελάχιστο επαναλαμβανόμενο κείμενο, η μικρή κάμπια προχωράει, καταβροχθίζοντας ό,τι βρεθεί στο διάβα της και μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες με τον πιο χαριτωμένο τρόπο για τον κύκλο της ζωής μιας πεταλούδας, τους πρώτους αριθμούς, τις ημέρες της εβδομάδας και την καλή διατροφή! Αποκτήσαμε το βιβλίο αυτό όταν ο γιος μου ήταν 20 μηνών και από τότε μπήκε μια και καλή στην καρδιά όλων μας! Είναι πραγματικά ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία παιδική βιβλιοθήκη. 


Μια κάμπια πολύ πεινασμένη

Η ιστορία μας ξεκινά μία φεγγαρόλουστη βραδιά, με ένα μικροσκοπικό αβγό πάνω σε ένα φύλλο. Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή, μία κάμπια ξεπετάχτηκε από το αβγό. Ήταν πραγματικά πολύ πεινασμένη κι έτσι άρχισε αμέσως να αναζητά φαγητό! 

Κάθε μέρα έτρωγε και περισσότερο! Μέχρι την Πέμπτη είχε ήδη φάει ένα μήλο, δύο αχλάδια, τρία δαμάσκηνα. [Προσέξτε πόσο ευφάνταστα περνάει από τη μία σελίδα στην επόμενη, δημιουργώντας τρύπες στα φρούτα!]

Το Σάββατο μάλιστα, έφαγε τόσο πολύ και τόσο ανθυγιεινά (από παγωτό έως λουκάνικο και κερασόπιτα), ώστε έπαθε στομαχόπονο τελικά... Έτσι την Κυριακή έφαγε μόνο ένα φύλλο. Όμως ήδη είχε μεγαλώσει πολύ και θα έπρεπε να φτιάξει το κουκούλι της. 

Τι θα βγει μέσα από το κουκούλι; Πώς μπορεί ένα μικρό πράσινο έντομο με τεράστια όρεξη να μεταμορφωθεί σε μία πανέμορφη πεταλούδα με μεγάλα φτερά και έντονα χρώματα; 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από:   kaleidoscope.gr   ianos.gr     public.gr

__________________________

-Τι μέρα είναι; 
-Σάββατο. 
-Ωχ, γιατί τρώει ακόμη πέντε πορτοκάλια η κάμπια;


Όπως σας είπα ήδη, το βιβλίο αυτό αγαπήθηκε άμεσα από όλους μας στο σπίτι. Όταν πια ο γιος μου πέρασε τα 2,5 έτη, σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα οπτικοποιημένο πλάνο της εβδομάδας μας ούτως ώστε να αποκτήσει μία σχετική αίσθηση του χρόνου (χθες, σήμερα, αύριο) και να κατανοήσει σταδιακά το πρόγραμμα που έχουμε. Η ανάγκη αυτή γεννήθηκε όταν εκδήλωνε μεγάλη άρνηση κατά την αποχώρηση της κοπέλας που τον προσέχει κι έτσι σκέφτηκα να οπτικοποιήσω το ότι θα ερχόταν ξανά. 

Είναι χωρισμένο σε επτά ημέρες (σε καθεμία εκ των οποίων υπάρχουν και τα τρόφιμα που καταβρόχθιζε κάθε φορά η Κάμπια ως αναφορά), ενώ η κάθε ημέρα είναι χωρισμένη αδρομερώς σε δύο ζώνες, πρωί και απόγευμα. Η κάμπια καθημερινά μετακινείται στην αντίστοιχη ημέρα. Ασφαλώς το πρόγραμμα αυτό δεν προσφέρεται για μία λεπτομερή καταγραφή της ημέρας μας, αλλά για μία γενική επισκόπηση των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων μας. 

Τελικά είχε απόλυτη επιτυχία! Ετοιμάζαμε μαζί κάθε Κυριακή το πρόγραμμα της εβδομάδας, οπότε γνώριζε από πριν τι θα κάναμε τις επόμενες ημέρες και το στρες του γιου μου μειώθηκε κατακόρυφα από τις πρώτες ημέρες. Μάλιστα πριν κλείσει τα 3 έτη, ήξερε χωρίς να κάνει λάθος τις ημέρες της εβδομάδας. 

Διαδικασία 
Έφτιαξα το εκτυπώσιμο υλικό. 
Εκτύπωσα σε μέγεθος Α3. 
Πλαστικοποίησα και μετά έκοψα τις εικόνες. 
Κόλλησα κομματάκια από αυτοκόλλητο velcro πάνω στη βάση (εγώ χρησιμοποιώ αυτά), ώστε να μπαίνουν οι εκάστοτε εικόνες. 

Ενδεικτικές δραστηριότητες που ήταν χρήσιμες για τη δική μας οικογένεια περιλαμβάνουν το πότε θα κάνουμε κάτι οικογενειακά ή πότε θα περάσει χρόνο ο γιος μας μόνο μαζί μου, μόνο με τον μπαμπά του ή θα είναι εδώ η κοπέλα που τον προσέχει, πότε θα έχουμε καλεσμένους για παιχνίδι, πότε θα έχουμε μουσικοκινητική, ταξίδι, πάρτι, επίσκεψη σε κάποιο γιατρό, κούρεμα ή την παρακολούθηση κάποιας παράστασης. Για εσάς, πρόσθεσα και το σχολείο στο pdf που έχω βάλει στο link

Επιπλέον, σας βάζω link και μία κενή παρουσίαση, ώστε να τροποποιήσετε τις δραστηριότητες με τρόπο που να εξυπηρετεί τη δική σας οικογένεια, διατηρώντας όμως τις σωστές διαστάσεις, για να χωράνε οι εικόνες στη βάση του πλάνου με τις ημέρες. 


Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμο! 
JV 
_____________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_____________________________

Μια κάμπια πολύ πεινασμένη
Συγγραφέας: Eric Carle 
Εκδότης: Καλειδοσκόπιο
Αριθμός Σελίδων: 30
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 3+
Διαστάσεις: 30χ22
Ημερομηνία Έκδοσης: 12/02/2019

Σύνοψη
Από την πρώτη έκδοσή της, το 1969, η Κάμπια έχει μεταφραστεί σε πάνω από εξήντα δύο γλώσσες. Το βιβλίο, με τα ζωηρόχρωμα κολάζ της εικονογράφησής του, εξυμνεί το θαύμα της φύσης. Είναι μια ιστορία που σου ανεβάζει το ηθικό, σύμφωνα με τον Έρικ Καρλ: «Μια ιστορία για την ελπίδα. Κι εσύ, σαν τη μικρή κάμπια, θα μεγαλώσεις, θ’ ανοίξεις τα φτερά σου και θα πετάξεις προς το μέλλον».

Λίγα λόγια από τον δημιουργό:
Αγαπημένοι μου φίλοι,
Η πολύ πεινασμένη Κάμπια γίνεται 50 χρόνων, κι εγώ φτάνω τα 90!
Είναι μεγάλη η χαρά μου που ένα βιβλίο που πρωτοεκδόθηκε το 1969 συνεχίζει να διασκεδάζει αναγνώστες κάθε ηλικίας σ’ όλο τον κόσμο. Σε Κίνα, Κροατία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία, Μογγολία – σ’ όλο τον πλανήτη, παιδιά και δάσκαλοι, γονείς και παππούδες και βιβλιοθηκάριοι διαβάζουν την ιστορία μου και γυρίζουν τις σελίδες βάζοντας το δάχτυλό τους στην τρύπα μιας φράουλας ή ενός αχλαδιού, κι όταν εμφανίζεται η πεταλούδα χαίρονται τα πολύχρωμα φτερά της...
_______________________________

Δείτε ακόμη:







Ο λύκος και η πεταλούδα


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...