Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Το ικανό σου παιδί

Ο υπότιτλος του βιβλίου "Το ικανό σου παιδί" είναι "Προσεγγίζοντας νέες βασικές αξίες για την οικογένεια" και πραγματικά παρέχει ένα νέο πρίσμα μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να δει το παιδί του και τη σχέση του με αυτό. 



"Το ικανό σου παιδί" θίγει όλα τα ζητήματα που απασχολούν έναν γονέα: τις αξίες της οικογένειας και τη θέση του παιδιού σε αυτές, το συχνά ακανθώδες θέμα της συνεργασίας, την καίρια διάκριση μεταξύ αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, τα ζητήματα εξουσίας και προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης, τα όρια, τις ξεχωριστές προκλήσεις του να ζει κανείς με εφήβους και τη θέση των γονέων στην οικογένεια. Όπως θα δείτε από τις φωτογραφίες, είναι ένα από τα πιο υπογραμμισμένα μου βιβλία. 

Ένα από τα αγαπημένα μου κεφάλαια του βιβλίου είναι η διάκριση μεταξύ αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, οι οποίες, μολονότι συχνά εναλλάσσονται στον λόγο ως ταυτόσημες, διαφέρουν ριζικά. Αρκετοί γονείς αγαπάμε τα παιδιά μας, αλλά δυσκολευόμαστε να τα "δούμε" όπως πραγματικά χρειάζονται: μοιράζουμε επαίνους εκεί που δεν είναι απαραίτητοι, συμβουλές και προειδοποιήσεις που δίνουν το μήνυμα ότι δεν το εμπιστευόμαστε κι αναλαμβάνουμε για εκείνο τις δικές του ευθύνες. Η αίσθηση όμως αυτή μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού, δημιουργώντας του ένα ισχυρότατο αίσθημα ανασφάλειας, που το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Η αναπλαισίωση των όρων αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθιά το παιδί μας και να του δώσουμε την προσοχή που έχει ανάγκη. 


Τα παιδιά μεταξύ του να μη συνεργαστούν με τους γονείς και του να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους, σπάνια επιλέγουν το δεύτερο. Αυτό όμως έρχεται με ένα μεγάλο κόστος για εκείνα και για εμάς: όταν δεν δίνεται χώρος να αναπτυχθεί η προσωπική ευθύνη του παιδιού, τότε θα πρέπει να την αναλάβει ο γονέας και να προσπαθεί να επιλύει διαρκώς τις νέες συγκρούσεις που θα ανακύπτουν. 

Αντιθέτως από την κοινή πεποίθηση, όταν ένα παιδί κλαίει ή φωνάζει, συνεργάζεται (με αντίστροφο τρόπο), εκδηλώνοντας αυτά που χρειάζεται αντί να αποσύρεται, πλήττοντας την ακεραιότητά του. Δεν χρειάζεται "όρια" εκείνη τη στιγμή, αλλά κατανόηση και φροντιστική συμπεριφορά. Η σοβαρότητα και ο σεβασμός με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση και μία περίπτωση "ανυπακοής" του παιδιού μας είναι εκείνα που θα καθορίσουν την έκβαση της κατάστασης και θα χτίσουν τη σχέση μας με αυτό. 

Γραμμένο με απλό τρόπο και πολλά πολλά παραδείγματα από την πολύχρονη καριέρα του Jesper Juul ως οικογενειακού θεραπευτή, συνοψίζει με θαυμάσιο τρόπο την αλλαγή παραδείγματος που πραγματοποιείται σταδιακά στη γονεϊκότητα τις τελευταίες δεκαετίες, από την παραδοσιακή προσέγγιση προς την ενσυναισθητική ανατροφή. Ένα πολύτιμο ανάγνωσμα για κάθε γονέα, εκπαιδευτικό ή άτομο που ασχολείται με παιδιά. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr
_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
_______________________________

Το ικανό σου παιδί
Συγγραφέας: Juul Jesper
Μετάφραση: Μαρία Τσάτση, Δήμητρα Χριστοφορίδου, Ozeni Αθανασιάδου
Εκδότης: Εκδόσεις Πουά
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 238
Διαστάσεις βιβλίου: 23x16 cm
Ημερ/νία έκδοσης: 12/2018


Σε αυτό το σημαντικό βιβλίο, ο Jesper Juul αναλύει το συναρπαστικό σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκονται οι σημερινές οικογένειες. Οι καταστροφικές αρχές – υπακοή, σωματική και συναισθηματική βία, και κομφορμισμός – που κυριαρχούσαν στις ιεραρχικές οικογένειες, αλλάζουν.
Αντί αυτών μπορούμε να επιλέξουμε μια νέα σειρά αρχών, που βασίζονται στην υπόθεση ότι οι οικογένειες πρέπει να χτίζονται πάνω στην αξιοπρέπεια και την αμοιβαιότητα μεταξύ γονιών και παιδιών και όχι πάνω στην απολυταρχική εξουσία ή την δημοκρατική τυραννία.
Τα παιδιά είναι ικανά να εκφράσουν τα συναισθήματα τους από την ώρα που γεννιούνται, και είναι πρόθυμα να συνεργαστούν. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να ακούσουν και να μάθουν από τα παιδιά τους. Όταν η συμπεριφορά των παιδιών μας μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο άξιοι, τότε σχεδόν πάντα σημαίνει ότι είμαστε. Δηλαδή, πριν από μια σύγκρουση, αδυνατούμε να μετατρέψουμε τα αισθήματα αγάπης μας σε τρυφερές συμπεριφορές και τις καλές προθέσεις μας σε εποικοδομητική αλληλεπίδραση.
Ο Juul είναι ένας καταξιωμένος διεθνώς ειδικός στην οικογένεια. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από οικογένειες που βρίσκονται σε πολλές και διαφορετικές χώρες, έγραψε ένα βιβλίο, που προκαλεί τους γονείς να δουν τα χρόνια που περνάνε με τα παιδιά τους ως μια συναρπαστική περίοδο εξέλιξης και ανάπτυξης ολόκληρης της οικογένειας.
Το βιβλίο «Το ικανό σου παιδί» (Dit kompetente barn/ your competent child) έχει ήδη μεταφραστεί σε 22 γλώσσες
"Αυτό που αγάπησα σε αυτό το βιβλίο είναι ότι δεν είναι γραμμένο σαν ένας πρακτικό οδηγός για γονείς, όπως τα περισσότερα βιβλία για την γονεϊκότητα /οικογένεια. Δεν μας λέει πως να αναθρέψουμε τα παιδιά μας, αλλά πως να τα δούμε, να τα γνωρίσουμε και να τα καταλάβουμε. Μας δίνει την δυνατότητα να αγκαλιάσουμε τις νέες αξίες και βοηθάει στην ανάπτυξη όχι μόνο του παιδιού αλλά ολόκληρης της οικογένειας"



_______________________________

Δείτε ακόμη:

Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...