Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Σειρά: Απρόσμενοι φίλοι (Τόγκο, Αύρα, Σερ Αμί)

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα άλογο στην Ολυμπία το 512 π.Χ., ένας σκύλος στην Αλάσκα το 1912, ένα περιστέρι στη Γαλλία το 1918 και μία αγελάδα στη Γερμανία το 2011; Είναι οι πρωταγωνιστές της σειράς βιβλίων "Απρόσμενοι φίλοι" των Εκδόσεων Καστανιώτης. Σε αυτή, ο πολυγραφότατος Βασίλης Παπαθεοδώρου επιλέγει πραγματικές ιστορίες, άγνωστες στο ευρύ κοινό και τις μεταγράφει σε λογοτεχνικά κείμενα κατάλληλα για μικρούς αναγνώστες, συνοδευόμενα αρμονικά από τις πανέμορφες και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρικές εικόνες της Λίλα Καλογέρη.



Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα ταξίδι σε μια αλλιώτικη και μακρινή από εμάς εποχή, ενώ τα συναισθήματα των ηρώων σκιαγραφούνται με τρόπο  τόσο γλαφυρό, ώστε πραγματικά να συναισθάνεσαι τον φόβο του Σεπάλα για να περάσουν τη λίμνη που σπάει πίσω τους, την απογοήτευση του Φειδώλα όταν πέφτει από το άλογό του και την απελπισία των εγκλωβισμένων στρατιωτών σε ένα χαράκωμα του Α' Π.Π. 


Σε όλα τα βιβλία υπάρχουν περιστατικά που κρατάς την ανάσα σου μέχρι να δεις τι συμβαίνει. Αλλά δεν είναι αυτή η αρετή τους. Πρόκειται είναι ιστορίες ηρωισμού, ιστορίες που δίνουν μαθήματα ζωής στα παιδιά και που διδάσκουν την αφοσίωση, την επιμονή, τη γενναιότητα, τη φιλία, την αξία της ευθύνης, την ευγνωμοσύνη... 


Στο τέλος του διηγήματος παρουσιάζεται συνοπτικά η πραγματική ιστορία του πρωταγωνιστή του, καθώς και ορισμένα χρήσιμα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία που σχετίζονται με αυτό. 


Ο γιος μου, που είναι σχεδόν 3,5, ξεχώρισε τον Τόγκο, ενώ εγώ τη Σερ Αμί, που πραγματεύεται με εξαιρετικό τρόπο το θέμα του πολέμου. 


Οι τίτλοι της σειράς έως τώρα είναι:

Τόγκο, το σκυλί των πάγων
Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης
Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου
Υβόννη, η ατίθαση αγελάδα των Άλπεων (υπό έκδοση)
__________________________________

Τόγκο, το σκυλί των πάγων



Σε ένα μικρό χωριό της Αλάσκα το 1925 έχει ξεσπάσει πανδημία διφθερίτιδας. Τα φάρμακα τελειώνουν και ο μόνος τρόπος ανεφοδιασμού είναι με την αξιοποίηση των έλκηθρων. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής θα καλύψει ο Έρικ Φαλάρντα, με σκύλο-αρχηγό τον Τόγκο. Μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα ταξιδέψουν για να φέρουν το πολύτιμο φάρμακο, ώστε να σωθούν οι συμπολίτες τους. Παρά τις δυσκολίες, ο Τόγκο θα τους καθοδηγήσει σωστά, ακόμη και όταν ο Φαλάρντα δεν μπορούσε καν να προσανατολιστεί εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης. 


Η ιστορία του Τόγκο συμπληρώνεται στο τέλος με πληροφορίες για τους Πόλους της Γης, το πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας και την εναλλαγή ημέρας και νύχτας στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μας. 





Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: e-shop.gr   ianos.gr   public.gr 



Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης


Κατά τη διάρκεια των 67ων Ολυμπιακών Αγώνων, έλαβε μέρος στο άθλημα της ιπποδρομίας ο Κορίνθιος Φειδώλας με την Αύρα. Οι συναθλητές του κοιτούσαν με περιφρόνηση τη φοράδα και δεν της έδιναν καμία ελπίδα, όμως ο Φειδώλας πίστευε σε εκείνη. Όταν έφτασαν στην πρώτη στροφή, ο αναβάτης έχασε την ισορροπία του κι έπεσε στο έδαφος. Το άλογο όμως συνέχισε τον αγώνα του, χωρίς να σταματήσει στιγμή. Όλο το στάδιο παρακολουθούσε με αγωνία, όταν στο τέλος της κούρσας η Αύρα τερμάτισε πρώτη. Οι ελλανοδίκες διαφώνησαν έντονα, αλλά η απόφασή τους έμελλε να μείνει στην ιστορία από τα γραπτά του Παυσανία: η Αύρα ήταν ολυμπιονίκης, σε εκείνη άξιζε να φορέσει τον κότινο!



Μετά την ιστορία μαθαίνουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πόσο διαρκούσαν, τα αθλήματα που περιελάμβαναν και κάθε πότε λάμβαναν χώρα. Επιπλέον, αναφέρονται συγκεκριμένες συνήθειες που σχετίζονταν με αυτούς, ο ρόλος των ελλανοδικών, καθώς επίσης και η αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή. 


Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε απόe-shop.gr   ianos.gr   public.gr 




Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου


Η ιστορία ξεκινά όταν ένα τάγμα Αμερικανών στρατιωτών βρίσκεται περικυκλωμένο σε ένα χαράκωμα του Α' Π.Π., χωρίς καμία δυνατότητα διαφυγής. Η μόνη τους ελπίδα είναι να επικοινωνήσουν με τους συμμάχους τους μέσω των ταχυδρομικών περιστεριών που είχαν στη διάθεσή τους. Σε μία σκηνή με συγκλονιστική περιγραφή, μαθαίνουμε ότι τα πρώτα δύο περιστέρια καταρρίφθηκαν αμέσως από τους εχθρούς τους. Με την απελπισία διάχυτη πλέον και με τρεμάμενο χέρι, ο ταγματάρχης γράφει και τρίτο μήνυμα και στο στέλνει με τη Σερ Αμί. Εκείνη ξεκινά τη διαδρομή της και δέχεται πυρά. Τραυματίζεται σοβαρά, πέφτει, αλλά επιμένει και ολοκληρώνει την αποστολή της. Οι στρατιώτες σώθηκαν, εκείνη ανακηρύχθηκε ηρωίδα και παρασημοφορήθηκε. 


Έπειτα μαθαίνουμε για την ιστορία των ταχυδρομικών περιστεριών, τη σημασία τους για την επικοινωνία των ανθρώπων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. 






Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: e-shop.gr   ianos.gr   public.gr 
_________________________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
Instagram: @julie_vaio

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...