Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Παιχνίδι στη φάρμα (επιτραπέζιο)

Ψάχνετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής για 1-4 παίκτες, που να ενισχύει τη σκέψη και τις μεταγνωστικές δεξιότητες των παιδιών με διασκεδαστικό τρόπο; Σας έχω το τέλειο, που έχουμε λιώσει αυτές τις ημέρες! Τόσο τέλειο, που, όταν πρωτοπαίξαμε, ο σκιουράκος δήλωσε  "Θα παίζουμε 'Παιχνίδι στη φάρμα' έξι φορές κάθε μέρα, το αποφάσισα!". Και όντως μετράει για να είναι βέβαιος ότι παίξαμε έξι φορές. 



Μόλις το ανοίξετε και διαβάσετε τις οδηγίες, θα σας φανούν βουνό. Είναι όμως απλούστατες. Πόσοι παίκτες θα παίξουν; Δύο; Θα κρατήσετε δύο κάρτες με αχυρώνα εκτός της στοίβας και τις τέσσερις κάρτες εκκίνησης. Τι είναι οι κάρτες εκκίνησης; Οι τέσσερις πρώτες κάρτες που πρέπει να ξεκινάει κάθε παιχνίδι. Τις αναγνωρίζουμε επειδή έχουν ένα πλαίσιο στο πίσω μέρος τους. Βάζουμε επίσης τις μάρκες των ζώων στο κουτάκι (ή αλλιώς οικόπεδο). 


Και τώρα το fun part! Τραβάμε μία κάρτα από τη στοίβα και προσπαθούμε να φτιάξουμε τη φάρμα μας και να περιφράξουμε τα ζώα μας, πριν τραβήξουμε κάρτα με λύκο! Οι κανόνες είναι απλοί. Κάθε καφέ κυκλάκι είναι μία θέση ζώου. Πρέπει να κλείσουμε την περίφραξη όσο πιο σύντομα μπορούμε, για να μην μας τα τρομάξει ο λύκος και φύγουν (φεύγουν τα ζώα που δεν είναι περιφραγμένα από όλους τους παίκτες, όχι μόνο από αυτόν που τράβηξε την κάρτα). Παράλληλα, πρέπει να χτίζουμε περίφραξη και γύρω από τα καλαμπόκια μας. Στην οποία περίφραξη όμως δεν πρέπει να υπάρχουν ζώα, γιατί θα μας τα φάνε και δεν θα πάρουμε πόντους καλαμποκιών.

Τιπ: Μην τα υποτιμάτε τα καλαμπόκια, έχω κερδίσει πολλές φορές χάρις σε αυτά!


Είναι εξαιρετικό παιχνίδι, γιατί πρέπει να σκέφτεσαι με προοπτική και να συνυπολογίζεις πολλές παραμέτρους. Π.χ. να βάλω αυτή τη γωνία εδώ και να κλείσω την περίφραξη ή μήπως να περιμένω να έρθει γωνία με καλαμπόκια; Υπάρχουν αρκετές κάρτες; Έχει περάσει ο λύκος που τρομάζει τις κότες ή να την περιφράξω όσο πιο σύντομα μπορώ; 

Τιπ: Καλύτερα να παίζετε σε σταθερή επιφάνεια, γιατί τα μικρά χεράκια ανακατεύουν κάπως τη φάρμα τους. 

Εδώ είναι το τέλος της συγκεκριμένης παρτίδας. Κέρδισε ο νεαρός. Είχαμε και οι δύο από 10 πόντους (εγώ 6 από καλαμπόκια και 4 ζώων κι εκείνος 8 ζώων και 2 καλαμποκιών). Όμως είχε πιο πολλά γουρούνια που είναι πιο σημαντικά ζώα! 


Ο γιος μου είναι 4+, αλλά έπιασε αμέσως το νόημα του παιχνιδιού και κάνει πλέον πολύ καλές παρατηρήσεις. Προφανώς τον βοηθάμε εξηγώντας τη σκέψη μας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και τις μεταγνωστικές του στρατηγικές. 

Παίζεται με 1-4 παίκτες, αλλά είναι πολύ πιο διασκεδαστικό με δύο αντί για τρεις, καθώς δεν τελειώνει γρήγορα η στοίβα με τις κάρτες και προλαβαίνεις να σχεδιάσεις μια καλή στρατηγική. Έχουμε περάσει άπειρες ώρες παίζοντας αυτές τις ημέρες, παρά την πολύ δύσκολη περίοδο με ιώσεις που περνάμε. Ελπίζω πραγματικά να το αγοράσετε και να το χαρείτε. 

Το 'Παιχνίδι στη φάρμα' είναι της εταιρείας Zito! και εισάγεται στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός
__________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
__________________
Περιγραφή
Χτίστε τον φράχτη σας, μαζέψτε ζωάκια και… προσοχή στον λύκο!
Επιλέξτε τις καλύτερες κάρτες για να χτίσετε τον φράχτη σας! Προστατέψτε τα ζωάκια σας από τον λύκο… και τα καλαμπόκια από τα ζωάκια σας!
Στο τέλος του παιχνιδιού, νικητής αναδεικνύεται ο αγρότης με τα περισσότερα ζωάκια και καλαμπόκια!
Ένα απίθανο παιχνίδι στρατηγικής για παιδιά!


Περιεχόμενα: 54 κάρτες, 15 μάρκες, 1 βιβλίο κανόνων στα ελληνικά.
Το παιχνίδι είναι κατάλληλο για 1-4 παίκτες άνω των 5 ετών.
Μέση διάρκεια παιχνιδιού: 25 λεπτά.


__________________
Δείτε ακόμη:
Χριστούγεννα στην έρημο /// Ο χιονάνθρωπος

Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...