Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Εφηβικό βιβλίο: Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια

Ένα βράδυ, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, η Λένα, μαθήτρια Λυκείου, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει κανένα στοιχείο πίσω της. Η εξαφάνισή της αφήνει βαθύ το αποτύπωμά της, καθώς μοιάζει να επηρεάζει με ανορθόδοξο τρόπο τους περισσότερους ανθρώπους του περιγύρου της. 

Το βιβλίο "Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους στα Βραβεία του Αναγνώστη 2019.


Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια
Η Λένα Μανιέ είναι μια όμορφη 17χρονη κοπέλα, που ένα χειμωνιάτικο βράδυ απλώς... εξαφανίζεται και τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Κανείς δεν θέλει να πιστέψει το χειρότερο, αλλά, όσο περνούν οι ημέρες, η απουσία της επηρεάζει όλο και βαθύτερα τους ανθρώπους γύρω της. Και όλοι (όλοι; ) αναζητούν την απάντηση στο "Γιατί;".

Η ιστορία είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, όπου παρουσιάζεται η πρωτοπρόσωπη αφήγηση εννέα διαφορετικών ανθρώπων. Η οπτική του καθενός αποτελεί ένα μέρος του παζλ της εξαφάνισης της Λένας, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λόγους να αισθάνονται ότι έχουν μερίδιο ευθύνης. Σταδιακά, τα προσωπεία πέφτουν και οι τύψεις εναλλάσσονται με τις αλληλοκατηγορίες, τις πλάγιες ματιές, την ανακούφιση, τον πόνο, τα γέλια και τα δάκρυα, παρασύροντας τον αναγνώστη σε ένα συναισθηματικό γαϊτανάκι, από το οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγει. 

Ο συγγραφέας είναι πάντοτε παρών, υφαίνοντας το ψυχογράφημα των ηρώων του, χωρίς ποτέ να τους κρίνει ως άτομα. Και, πράγματι, η έκπτωση των ηθών φαίνεται κυρίως στην ανάδειξη του αντίκτυπου της εξαφάνισης στο συλλογικό υποσυνείδητο και στον τρόπο που η μικρο-κοινωνία του σχολείου αντιμετώπισε την κατάληξη της υπόθεσης. 

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου δημιούργησε μία βαθιά συγκλονιστική ιστορία, που εναρμονίζεται με τον παλμό της εποχής μας και αναδεικνύει ζητήματα, όπως οι εφηβικές σχέσεις, το bullying, η ομοφιλοφιλία, η σεξουαλική παρενόχληση, ο ρατσισμός και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα βιβλίο επώδυνα ρεαλιστικό, που διαβάζεται απνευστί.

"Did you see your friend, crying from his eyes today?"
10538 Overture 
Electric Light Orchestra 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: kastaniotis.com    ianos.gr    public.gr

_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
_______________________________

Τη νύχτα που έσβησαν τ' αστέρια
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες: 240

Ημερ/νία έκδοσης: 29/11/2018

Σύνοψη
Τη νύχτα της 20ής Γενάρη η Λένα Μανιέ, μαθήτρια της Τρίτης Λυκείου, εξαφανίζεται. Κανείς δεν ξέρει το γιατί, κανείς δεν έχει καταλάβει κάτι, σε κανέναν δεν έχει πει τίποτα. Το γεγονός αυτό δρα καταλυτικά τις μέρες που ακολουθούν στις σχέσεις συγγενών, φίλων και γνωστών της, καθώς όλοι αναρωτιούνται για το δικό τους ρόλο σε αυτήν την εξαφάνιση, αλλά προπάντων για το ρόλο των υπολοίπων. Εννιά άτομα, εννιά αφηγητές προσπαθούν να δικαιολογήσουν, να συγκαλύψουν, να κατηγορήσουν. Και καθώς περνά ο καιρός οι σχέσεις τους δοκιμάζονται, αλλάζουν, καταρρέουν.

Το μυθιστόρημα Τη νύχτα που έσβησαν τ’ αστέρια είναι ένα βιβλίο με αγωνία και χιούμορ, αλλά και ένα αφήγημα-καθρέφτης όσων ζούμε και δεν τολμάμε να παραδεχτούμε.

Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...