Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Μια άδεια κουβαρίστρα

"Έγινε ευτυχισμένη, επειδή έδωνε!", διαπίστωσε ο 3,5 ετών γιος μου όταν τελειώσαμε την ανάγνωση του βιβλίου "Μία άδεια κουβαρίστρα". Η μικρή Αλίκη ζηλεύει διαρκώς και θυμώνει που δεν μπορεί να έχει όλα όσα έχουν οι φίλοι της. Όταν όμως ο παππούς της θα της δώσει ένα κουτί με μία άδεια κουβαρίστρα, προτρέποντάς τη να το γεμίσει με χαρά, η Αλίκη θα ξεκινήσει μια περίεργη βόλτα, όπου θα ανακαλύψει τι είναι τελικά αυτό που μπορεί να την κάνει ευτυχισμένη. Το υπέροχο κείμενο της Φωτεινής Βασιλείου αναδεικνύει με μαεστρία την χαρά του να μοιράζεσαι με τους φίλους σου, ενώ οι απίθανες εικόνες της Ρένιας Μεταλληνού το συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας. Τελικά τι είναι η χαρά; 


Μια άδεια κουβαρίστρα

Ο παππούς βλέπει πάλι την Αλίκη να είναι πολύ θυμωμένη. Όμως αυτή τη φορά δεν θα το αφήσει έτσι. Είναι αποφασισμένος να μάθει τι είναι αυτό που της λείπει για να είναι ευτυχισμένη. Η Αλίκη ζηλεύει γι' αυτά που έχουν οι φίλοι της: για τις χρυσές μπούκλες της Ελένης, για τον κίτρινο χαρταετό του Νικόλα και για τις πολύχρωμες κορδέλες που ανεμίζουν από το ποδήλατο της Δήμητρας. 

Τότε ο παππούς θα της δώσει ένα κουτί με μία άδεια κουβαρίστρα και θα την προτρέψει να πάει στον λόφο του χωριού, ώστε να τη βρει τη χαρά. Εκεί θα συναντήσει ένα πουλί με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στα φτερά του, που προσφέρεται να τη βοηθήσει. 

Ακόμη και τότε δεν γνωρίζει τι θα την έκανε χαρούμενη, έτσι δέχεται όσα είχε να της προσφέρει το πουλί: ένα κομμάτι ουρανού, μερικές ηλιαχτίδες και μία κορδέλα με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Η Αλίκη τα τυλίγει προσεκτικά και τα βάζει στο κουτί της, όμως δεν είναι ευτυχισμένη ακόμη.


Επιστρέφοντας προς το σπίτι της, συναντά τους φίλους της. Ο Νικόλας είναι λυπημένος επειδή μετακομίζει και στην πόλη δεν θα έχει αρκετό ουρανό για να πετάει τον χαρταετό του. Μετά από σκέψη, η Αλίκη του χαρίζει το δικό της κομμάτι ουρανού. Στην παιδική χαρά, η Ελένη κλαίει επειδή αναγκάστηκε να κλέψει ορισμένες από τις μπούκλες της. Τότε η Αλίκη της δίνει τις ηλιαχτίδες της για να συμπληρώσει το κενό. Όταν βρίσκει την Δήμητρα να κλαίει που σκίστηκαν οι κορδέλες της, χωρίς δισταγμό της δίνει το ουράνιο τόξο της! 

Τελικά ποιο ήταν το πουλάκι που συνάντησε στον λόφο; Πώς ένιωσε όταν έδωσε όλα όσα είχε για να κάνει τους φίλους της ευτυχισμένους; Τι θα επιστρέψει στον παππού της; Ένα υπέροχο βιβλίο για την αξία της γενναιοδωρίας, που πρέπει να αναζητήσετε! 


Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: ianos.gr    public.gr
_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_______________________________

Μια άδεια κουβαρίστρα
Συγγραφέας/εις: Βασιλείου Φωτεινή
Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού
Εκδότης: Μίνωας
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 32
Ημερ/νία έκδοσης: 24/1/2019
Προτεινόμενη ηλικία: 3 έως 6 ετών
Διαστάσεις βιβλίου: 30x22 cm

Σύνοψη
―Γιατί κλαις, κοριτσάκι, χάθηκες;
―Όχι, δε χάθηκα.
―Μήπως έχασες κάτι;
―Όχι, δεν έχασα.
―Τότε γιατί δεν είσαι χαρούμενη;
―Δεν ξέρω…

Η Αλίκη όλο ζηλεύει! Και όλο θυμώνει και σταματάει το παιχνίδι της στη μέση. Κι άλλες φορές, πάλι, βάζει τα κλάματα. Χαρούμενη πάντως δεν είναι.

Μια μέρα ρωτάει τον παππού της: Παππού, τι είναι χαρά; κι εκείνος για απάντηση της χαρίζει ένα κουτί με μια άδεια κουβαρίστρα. Έτσι ξεκινά η Αλίκη να ανακαλύπτει τη χαρά.
Τι είναι αυτό, όμως, που μας κάνει πραγματικά χαρούμενους; Ποια αόρατη κλωστή δένει τις χαρούμενες στιγμές και τις τυλίγει σε μια άδεια κουβαρίστρα;


_______________________________

Δείτε ακόμη:


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...