Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό

"Λεόν, μην μιλάς άλλο στον Ναπολεόν! Εμένα άκου!" μου φώναξε από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου ο Ζακομινούς του σπιτιού μας στο τελευταίο μας ταξίδι!

Ο Ζακομινούς, ο μικρός λαγός, μπήκε μέσα στο σπίτι μας και κατέκτησε την καρδιά μας αυτοστιγμεί! Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να συμβεί, αφού η συγγραφέας και εικονογράφος Rébecca Dautremer τον επέλεξε ως πρωταγωνιστή μίας από τις σπουδαιότερες ιστορίες που έχουμε διαβάσει ποτέ; Με λόγια που αποπνέουν όλη την τρυφερότητα με την οποία επένδυσε τη δημιουργία του βιβλίου  "Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό" (που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο), η Dautremer μας μιλάει για το πιο απλό και ταυτόχρονα το πιο σημαντικό πράγμα: την ίδια τη ζωή. 

Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο σκέφτομαι από την πρώτη στιγμή που το έπιασα στα χέρια μου πώς θα μπορούσα να σας δώσω να καταλάβετε το πόσο μαγικό είναι κι, ενώ έχω γράψει και σβήσει πολλές φορές αυτή την παρουσίαση, ακόμη φοβάμαι ότι δεν έχω βρει τα κατάλληλα λόγια... 

Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις ξεφυλλίζοντάς το είναι η ονειρεμένη εικονογράφησή του. Αλλά θα το αδικήσουμε εάν σταθούμε μόνο σε αυτή. Γιατί ο Ζακομινούς δεν είναι ο κλασικός ήρωας των παιδικών ιστοριών. Κι αυτό δεν είναι "ένα ακόμη" παιδικό παραμύθι. Είναι ένα αριστούργημα-ύμνος στην καθημερινότητα, που μας θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε επιτυχημένοι ούτε περιπετειώδεις για να έχουμε μία "ζωή που αξίζει να τη ζήσουμε". Η αφήγηση, που συγκινεί χωρίς να εξαναγκάζει σε συγκίνηση με μελοδραματισμούς, είναι πραγματικά πολυεπίπεδη και χρειάζεται πολλές αναγνώσεις για να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του. Παρότι ο ενήλικος αναγνώστης κλείνει το βιβλίο με μια γλυκόπικρη μελαγχολία, τα παιδιά ξετρελαίνονται με τον χαριτωμένο Ζακομινούς και την παρέα του (τον Πολυκάρπ, τον Σεζάρ, τον Αγκατόν, τον Μπάιρον, αλλά και τον Λεόν και τον Ναπολεόν) και μυούνται στα πιο βαθιά μυστικά της ζωής χωρίς καν να το καταλάβουν. Ο γιος μου (3,5 ετών) το λάτρεψε τόσο πολύ, που επί δέκα ημέρες ήταν ο Ζακομινούς και τριγυρνούσε στο σπίτι με την μικρή του πατερίτσα, "για να στηρίζει το κουρασμένο του ποδαράκι"... 

Ο Ζακομινούς γεννήθηκε σε μια συνηθισμένη οικογένεια, από συνηθισμένους γονείς, με μια ασυνήθιστη γιαγιά: τη γιαγιά Μπέατριξ (όνομα που αποτελεί ευθεία αναφορά στην Beatrix Potter, τη συγγραφέα του Peter Rabbit). Μετά από μια τουμπίτσα, να εκεί από τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στη βεράντα, το δεξί του ποδαράκι έμεινε πιο κουρασμένο από το αριστερό, μην επιτρέποντάς του να τρέχει και να πηδάει τόσο αποτελεσματικά όσο οι φίλοι του. 

Από μικρός πετούσε στα σύννεφα  και σε όλη του τη ζωή ήταν διαφορετικός από τους άλλους. Έμαθε πολλές γλώσσες, βίωσε αποχαιρετισμούς, πήγε στον πόλεμο μαζί με τους φίλους του, γνώρισε πολύ κόσμο, επέστρεψε, έχασε τη γιαγιά του και τότε κατάλαβε ότι ήρθε ο καιρός να διεκδικήσει την γλυκιά Ντους, την οποία αγαπούσε από μικρός. Μαζί της έκανε οικογένεια κι έζησε μια ζωή συνηθισμένη, μπήκε στο τρένο της ρουτίνας και, κάπου μέσα στον πανζουλισμό που προκαλούσαν τα παιδιά του ένιωσε ξαφνικά ότι δεν ήταν σίγουρος ότι ήξερε τι ήταν σημαντικό. 

Όμως οι καλοί του φίλοι ήταν εκεί, για να του υπενθυμίσουν ότι, στην πραγματικότητα, ήταν τόσο πολύ ευτυχισμένος, που δεν μπορούσε καν να δει την ευτυχία του! Κι έτσι κατάλαβε ότι πλέον είχε φτάσει ο καιρός να σταματήσει να περιμένει ό,τι δεν είχε και να αρχίσει να απολαμβάνει όσα είχε δίπλα του. 

Πώς είναι λοιπόν μία ζωή που αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις; 
Είναι μια ζωή με οικογενειακά πικ-νικ, τουμπίτσες, παρτίδες παιχνιδιού, απώλειες, απόγνωση, όνειρα, εχθρούς, φίλους, αναμνήσεις... 

"Fire and Brimstone! You got it right, Jaco, you got it right!"


Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από:  metaixmio.gr   ianos.gr     public.gr
_________________________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
Instagram: @julie_vaio
_________________________________________

Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό

Συγγραφέας: Rébecca Dautremer
Εικονογράφος: Rébecca Dautremer 
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδότης: Μεταίχμιο
Αριθμός Σελίδων: 56
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 27.5*31.8
Ημερομηνία Έκδοσης: 06/12/2018

Σύνοψη
Οι πλούσιες ώρες; Δηλαδή; 
Ας πούµε, µια ολόκληρη ζωή…
Αυτή του Ζακοµινούς Γκενσµπορό.
Τα ξερά φύλλα του πάρκου, η βροχή, η άµπωτη.
Μια κουτρουβάλα, ένα αντίο στην προκυµαία, ένα καληµέρα µέσα σ’ έναν κήπο.
Ένα πικ νικ, µερικοί αγώνες ταχύτητας και η δροσερή σκιά κάτω από τη µυγδαλιά.
Όλα αυτά.
Μια ζωή.

_______________________________

Δείτε ακόμη:


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...