Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Περικλής και Ασπασία // Αντώνιος και Κλεοπάτρα (Σειρά: Μικρά Γατικά)

Όπως σας έχω ήδη πει, παλιότερα, αγαπώ πολύ τα βιβλία που εισάγουν τα παιδιά στη σχολική ύλη με τρόπο διασκεδαστικό και χωρίς να κάνουν μάθημα. Τα βιβλία «Περικλής και Ασπασία» και «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» της σειράς Μικρά Γατικά που έγραψε η Αργυρώ Πιπίνη, είναι ακριβώς αυτό: άκρως πρωτότυπα και ξεκαρδιστικά βιβλία γνώσεων. Διαβάζοντάς τα, παρακολουθούμε σημαντικές ιστορικές περιόδους μέσα από τα μάτια της Ασπασίας (της πρώτης, της αυθεντικής), της αγαπημένης γάτας του διάσημου πολιτικού Περικλή, καθώς και της Κλεοπάτρας, της λατρεμένης γάτας του Αντώνιου, που του δόθηκε ως δώρο από τη βασίλισσα Κλεοπάτρα.
Περικλής και Ασπασία


Η Ασπασία (η πρώτη, η αυθεντική), ήταν η αγαπημένη γάτα του διάσημου πολιτικού Περικλή. 

Μέσα από την αφήγησή της, μαθαίνουμε για τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, τη σχέση του με την Ασπασία («τη δεύτερη, τελείως δεύτερη λέμε!»), καθώς επίσης και για άλλες προσωπικότητες της εποχής: τον Αλκιβιάδη, τον Φειδία, τον Ικτίνο και τον Αριστοφάνη. 

Επιπλέον, ερχόμαστε σε επαφή με έννοιες ιστορικές, όπως ο εξοστρακισμός, η δημοκρατία, η εκκλησία του δήμου, οι χορηγίες, αλλά και η εξαίσια τέχνη του 5ου αι. π.Χ., κυρίως τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική και το θέατρο. 

Ενδεικτικά, μπορείτε να το προμηθευτείτε από: patakis.gr /// ianos.gr /// public.gr


_______________________________


Αντώνιος και Κλεοπάτρα

Η βασίλισσα Κλεοπάτρα είχε μία πολύ αγαπημένη γάτα (όχι τυχαία, γάτα από γενιά βασιλική), την οποία φρόντιζε και είχε πάντοτε κοντά της. 

Όταν ο Αντώνιος έφτασε στην Αίγυπτο, η Κλεοπάτρα ήταν το δώρο της βασίλισσας προς τον στρατηγό. Εκείνος ξετρελάθηκε με τον ατίθασο χαρακτήρα και, μετά από μια ηρωική της πράξη, κέρδισε επάξια μια θέση δίπλα του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. 

Η Κλεοπάτρα ήταν παρούσα παντού: στις ιδιαίτερες στιγμές του στρατηγού και της βασίλισσας, στο ταξίδι τους στη Μέμφιδα, στα πολεμικά συμβούλια, ακόμη και στη ναυμαχία στο Άκτιο. Υπήρξε ένας πραγματικός σύντροφος, που μπόρεσε να μας μεταφέρει την πραγματική ιστορία των αφεντικών τους. 

Ενδεικτικά, μπορείτε να το προμηθευτείτε από: patakis.gr /// ianos.gr /// public.gr

Η εικονογράφηση της Ιφιγένειας Καμπέρη που θυμίζει κόμικ υπογραμμίζει με εξαιρετικό τρόπο τη χιουμοριστική διάσταση του κειμένου και, παραπέμποντας άμεσα στην τέχνη της εκάστοτε εποχής, μας προκαλεί να αναζητήσουμε στις εικόνες τις λεπτομέρειες που αναφέρονται.

Πρόκειται για βιβλία που ακροβατούν μεταξύ της ιστορικής ακρίβειας και της μυθοπλασίας, εξάπτοντας την περιέργεια των μικρών αναγνωστών για τα ιστορικά γεγονότα και τις προσωπικότητες της περιόδου. Στο τέλος, περιέχεται ένα εξαιρετικό γλωσσάρι, που προσκαλεί τους αναγνώστες (μεγάλους και μικρούς) σε ένα μαγικό ταξίδι γνώσης, με την πολύ απλή ερώτηση «Αυτό το ήξερες;». Το βιβλίο απευθύνεται τυπικά σε παιδιά 5-15 ετών, αλλά ειλικρινά το απόλαυσε ο γιος μου 3,5 ετών. Ανυπομονούμε και για τα επόμενα βιβλία της σειράς!

_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_______________________________

Δείτε ακόμη:



_______________________________

Περικλής και Ασπασία

Συγγραφέας: Πιπίνη Αργυρώ
Εικονογράφος: Ιφιγένεια Καμπέρη

Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

Αριθμός Σελίδων: 64

Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 19x14

Ημ. Έκδοσης: 31/12/2018



Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται μια γάτα. Μια χαρισματική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να μας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Και πρώτα απ’ όλα την Ασπασία τη μοναδική, τη σύντροφο ζωής και πιστή σύμβουλο του πολιτικού, στρατηγού και ρήτορα Περικλή.

_______________________________


Αντώνιος και Κλεοπάτρα
Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη 
Εικονογράφος: Ιφιγένεια Καμπέρη
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Σελίδων: 64
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο

Διαστάσεις: 19x14

Ημ. Έκδοσης: 12/04/2019



Πίσω από κάθε σπουδαίο άντρα κρύβεται µια γάτα! Μια χαρισµατική γάτα. Από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήρθε η ώρα να ανοίξουν οι ιστορικοί τα βιβλία τους, να αποκαλύψουν τις πηγές τους και να µας συστήσουν τις σπάνιες αυτές προσωπικότητες. Κι ανάµεσα σ’ αυτές, την Κλεοπάτρα τη νεότερη, κόρη των αγαπηµένων γατιών της βασίλισσας Κλεοπάτρας και σύντροφο ζωής του Ρωµαίου πολιτικού και στρατηγού Μάρκου Αντώνιου.


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...