Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Άρμστρονγκ: Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι

"Όταν γίνω αστροναύτης και πάω στο φεγγάρι, θα πάρω μαζί μου και τον Άρμστρονγκ!"

Μολονότι έχουμε ΠΟΛΛΑ βιβλία για το διάστημα, ο ποντικούλης Άρμστρονγκ του Torben Kuhlmann ήταν πραγματικά έρωτας με την πρώτη ματιά! Είναι ένα βιβλίο-κόσμημα για κάθε παιδική (κι όχι μόνο) βιβλιοθήκη, που πραγματεύεται την αληθινή προσπάθειας των επιστημόνων να κατορθώσουν κάτι αδιανόητο για τους περισσότερους ανθρώπους: να φτάσουν στο φεγγάρι. 


Άρμστρονγκ: Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι

Μέσα μία εξαιρετικά ευρηματική διασκευή της πραγματικής ιστορίας, παρακολουθούμε ένα μικρό ποντικάκι να μελετά, να σκέφτεται, να σχεδιάζει, να αποτυγχάνει, να κινδυνεύει και, τελικά να επιστρέφει θριαμβευτής από τη Σελήνη. 

Ο μικρός ποντικός λατρεύει το φεγγάρι. Το παρατηρεί καθημερινά, καταγράφει τις παρατηρήσεις του και πηγαίνει ενθουσιασμένος στα άλλα ποντίκια, για να τους μιλήσει γι' αυτό. Κανένας όμως δεν του δίνει σημασία, καθώς όλοι πιστεύουν ότι το φεγγάρι είναι απλώς ένα μεγάλο κεφάλι τυρί κι όχι μία μπάλα από πέτρα! 

Ακολουθώντας ένα περίεργο γράμμα, ο ποντικός πηγαίνει από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον, όπου στο μουσείο Σμιθσόνιαν ανακαλύπτει την απίστευτη ιστορία της ποντικίσιας αεροναυπηγικής. Τότε αποφασίζει ότι θα φτάσει στο φεγγάρι και στρώνεται αμέσως στη μελέτη. Παρακολουθεί ακόμη και μαθήματα Αστρονομίας στο πανεπιστήμιο! 

Με πολλή προσπάθεια μαζεύει τα υλικά του και κατασκευάζει πρώτα τη στολή του, την οποία μάλιστα δοκιμάζει μέσα στη γυάλα με το χρυσόψαρο. 

Το πρόβλημα όμως είναι πώς θα καταφέρει να ταξιδέψει μέχρι εκεί. Η πρώτη του απόπειρα είναι με έναν καταπέλτη, όμως τελικά δεν τα καταφέρνει. Αντιθέτως, κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά. 

Η δεύτερη σκέψη του ήταν να δημιουργήσει ένα όχημα, όπως τα πυροτεχνήματα. Ένα φρικτό όμως ατύχημα (προσέξατε τη σύνδεση με την τραγωδία του Challenger; ) θα καταστρέψει ό,τι είχε συλλέξει και σχεδιάσει έως τότε, ενώ θα μπει και στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. 

Τίποτα όμως δεν είναι αρκετό, για να σταματήσει τον ποντικούλη μας. Κάνει νέα σχέδια, φτιάχνει ξανά τη στολή του από την αρχή και χτίζει έναν νέο, βελτιωμένο πύραυλο. 

Την τελευταία στιγμή, ακούει τους μυστικούς πράκτορες που εντόπισαν την κρυψώνα του. Όμως εκείνος θα καταφέρει να εκτοξευτεί και, τελικά, να πατήσει στη Σελήνη και να αφήσει εκεί τη σημαία με το έμβλημα της ποντικίσιας αεροναυτικής. Δεν θα σας πω όμως γιατί πήρε το όνομα "Άρμστρονγκ". Αυτό θα το ανακαλύψετε μόνοι σας στις τελευταίες σελίδες! 

Οι υπέροχες εικόνες του Kuhlmann μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής, καθώς είναι προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ μου άρεσε ιδιαιτέρως ότι στην ιστορία έχει ενσωματωθεί ακόμη και το κλίμα του Ψυχρού Πολέμου. Στο τέλος περιλαμβάνεται μία σύντομη ιστορία της αστροναυτικής.

Το βιβλίο "Άρμστρονγκ: Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι" κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε μία από τις πιο προσεγμένες εκδόσεις από άποψη βιβλιοδεσίας που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας. Όπως θα δείτε, αποτελείται από 128 σελίδες, όμως το κείμενο είναι αναλογικά περιορισμένο, οπότε μπορούν άνετα να το παρακολουθήσουν παιδιά που είναι εξασκημένα σε μεγάλα κείμενα, καθώς η ανάγνωση διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ο τετράχρονος γιος μου μας το ζητάει 3-4 φορές την ημέρα. Μάλιστα, μπαίνοντας σήμερα στο δωμάτιό του, βρήκα ένα γράμμα που υπαγόρευσε προς τον Άρμστρονγκ, κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών ρόλων του: 

Αγαπητέ Άρμστρονγκ,

Θέλουμε να σε πιάσουμε, για να σου δώσουμε ένα σχέδιο που κάναμε και να σου πούμε καλή επιτυχία, να σου δώσουμε το σχέδιο που έχεις και ό,τι θα χρειαστείς, αλλά μας φοβάσαι κι εμείς σε κυνηγάμε και σε ψάχνουμε και ξανά και ξανά.
Αυτό ήταν, λοιπόν, το γράμμα, να το ξέρεις, δεν θα σου γράψουμε παραπάνω. Καλό ταξίδι!

Με εκτίμηση,
Να περάσεις καλά!

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: public.gr /// ianos.gr /// psichogios.gr

_______________________________



Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
_______________________________

Άρμστρονγκ. Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι
Συγγραφέας: Torben Kuhlmann
Εικονογράφος: Torben Kuhlmann
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδότης: Ψυχογιός
Ημερ/νία έκδοσης: 03/05/2018
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Διαστάσεις βιβλίου: 22x28 cm
Σελίδες: 128

Σύνοψη
Ένα υπέροχο παραμύθι που θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες στο φεγγάρι, μια ιστορία όπου τα όνειρα καθορίζονται από τη φαντασία και οι μεγαλύτεροι πρωτοπόροι είναι οι μικρότεροι από όλους.




Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...