Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Αστροφυσική για μικρά παιδιά

"Γίνομαι λίγο αστροφυσικός!!!"

Μήπως λείπει ένα βιβλίο... αστροφυσικής από τη βιβλιοθήκη σας; Και μάλιστα αστροφυσικής για μικρά (ή και μεγάλα) παιδιά; Ναι, δεν το κρύβω, το περίμενα με λαχτάρα περίπου ένα χρόνο, από την πρώτη φορά που το είδα στο Amazon και, μόλις ήρθε στα χέρια μου από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, νομίζω ότι χάρηκα λίιιιιγο παραπάνω από τον γιο μου, που πλέον μας το ζητάει πολλές φορές την ημέρα, κάνοντάς τον μάλιστα σήμερα να αναφωνίσει "Γίνομαι λίγο αστροφυσικός!!!"

Τελικά είναι εύκολο να κάνεις ένα νήπιο να ενδιαφερθεί για την επιστήμη; Με το βιβλίο Αστροφυσική για μικρά παιδιά, σίγουρα ναι.  Με τρόπο εξαιρετικά φιλικό προς τον άπειρο αναγνώστη (παιδί ή ενήλικο!) ο Chris Ferrie και η Julia Kregenow παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των αστεριών, τον τρόπο δημιουργίας των χημικών στοιχείων και μας υπενθυμίζουν ότι όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη, εισάγοντάς μας για τα καλά στον μαγικό κόσμο της Επιστήμης! 

Αστροφυσική για μικρά παιδιά

Το βιβλίο παρέχει βασικές έννοιες της αστροφυσικής μέσω της αξιοποίησης αναλογιών με γνωστά αντικείμενα. Να μία σφαίρα. Και η Γη είναι σφαιρική. Το ίδιο και ο Ήλιος!  

Με έναν μοναδικά απλό τρόπο, οι συγγραφείς μας δείχνουν τον Ήλιο, τον οποίο ορίζουν ως "αστέρι", μέσα στον έναστρο ουρανό και επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η απόσταση για την παρατήρηση ενός αντικειμένου. Για να γίνει αυτό κατανοητό, εμείς σε αυτή την εικόνα χρησιμοποιήσαμε επιπλέον ένα μικρό χαρτάκι και παίξαμε απομακρύνοντάς το, για να δούμε πόσο εύκολα μπορούσαμε να το διαβάσουμε. 

Στη συνέχεια, αφού εξηγήσουν πώς δημιουργούνται τα άτομα μέσα στα αστέρια, προχωρούν στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι της Αστροφυσικής, κατά τη γνώμη μου: στο ότι μέσα μας υπάρχουν κυριολεκτικά τμήματα από αστέρια που ζούσαν στο παρελθόν, χαρίζοντας στους αναγνώστες μια ιδιαίτερη και ουσιαστική αίσθηση σύνδεσης με το Σύμπαν. 

Τα βιβλία της σειράς Πανεπιστήμιο για μικρά παιδιά είναι πολύχρωμα, χαριτωμένα, διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά. Αλλά δεν τα καθιστά αυτό σπουδαία αναγνώσματα. Η σημαντικότερη αρετή τους είναι ότι, με πολύ απλά λόγια,  φυτεύουν τον σπόρο της περιέργειας για το Σύμπαν και δημιουργούν ευκαιρίες για συζήτηση για πολύπλοκες ιδέες, χωρίς ωστόσο να υπερφορτώνουν τα παιδικά μυαλουδάκια με υπερβολική πληροφορία, συνεισφέροντας στην ανατροφή μίας γενιάς που δεν φοβάται την επιστήμη και τον ορθολογισμό, γιατί έχει έρθει σε επαφή μαζί τους από την κούνια. Άλλωστε, ποτέ δεν είναι "υπερβολικά νωρίς" για να αρχίσει κανείς να μαθαίνει!


Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ακόμη τα βιβλία "Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά" και "Η επιστήμη των πυραύλων για μικρά παιδιά".


Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από:
Αστροφυσική για μικρά παιδιά: epbooks.gr   ianos.gr     public.gr
Η επιστήμη των πυραύλων για μικρά παιδιά: 
epbooks.gr   ianos.gr    public.gr
Κβαντική φυσική για μικρά παιδιά:  epbooks.gr   ianos.gr   public.gr
_________________________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
Instagram: @julie_vaio
_________________________________________
Αστροφυσική για μικρά παιδιά
Συγγραφείς:  Chris Ferrie, Julia Kregenow
Εκδότης: Παπαδόπουλος
Μετάφραση: Τίνα Νάντσου
Επιμέλεια: Μάνος Μπονάνος
Σελίδες: 36
Ημ. Έκδοσης: 28/01/2019

Μια σπίθα είναι αρκετή για να εξάψει το μυαλό του παιδιού σας!
Δεν είναι ποτέ νωρίς για να γνωρίσουν τα παιδιά τον ξέφρενο και υπέροχο κόσμο της Φυσικής! Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε σύνθετες έννοιες δοσμένες με απλά λόγια για τη μικρή σας ιδιοφυΐα!
_______________________________




Δείτε ακόμη:
Οι Καλοσυνόγατες και ο Κακοπόντικας (βιβλίο και επιτραπέζιο)
Ζωογραφιές: Η πρώτη μου πινακοθήκη ζώων
Τα χρώματα της Ζωής μου
Η Οδύσσεια (Ανακαλύπτοντας τον Όμηρο)
Δε ζουν όλες οι πριγκίπισσες σε κάστρα
Σειρά: Η ορχήστρα διηγείται (Τέσσερις εποχές σε μία μέρα, Ο Καρυοθραύστης)
Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη
Κατηγορία: Βιβλία γνώσεων


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...