Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Εκδρομή στην Καρδίτσα: Στο Μαγεμένο δάσος και το Αρχαιολογικό Μουσείο

Αυτό το σαββατοκύριακο πήγαμε εκδρομή στα πάτρια εδάφη μου. Είχαμε αρκετό καιρό να πάμε, οπότε, μόλις έμαθα για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Κεντρική πλατεία, ήξερα ότι ήταν η κατάλληλη αφορμή για να δείξω στον μικρό μας την πόλη μου, τώρα που πια καταλαβαίνει περισσότερα. 



Πρώτη στάση: βιβλιοπωλείο, για να προμηθευτούμε νέο βιβλίο δραστηριοτήτων, ώστε να απασχολείται δημιουργικά όταν βγαίνουμε για καφέ. Τελικά μείναμε μέσα γύρω στη μία ώρα, γιατί ήθελε να ξεφυλλίσει ό,τι βρεφικό βιβλίο υπήρχε!

Κι έπειτα φτάσαμε στον σκοπό του ταξιδιού μας. Στο Μαγεμένο δάσος, που στήθηκε μέσα στο Παυσίλυπο. Μέσα από την εντυπωσιακή είσοδο του πάρκου, μπαίνεις στη χώρα της Ηλιογέννητης Σταχτοπούτας. Συναντάς εκείνη, τη νεράιδα-νονά, αλλά και τις νεράιδες των δέντρων, τα ξωτικά και το σπίτι του Άι Βασίλη. Μπορείς να κάνεις καρουζέλ και να ανεβείς στο χριστουγεννιάτικο τρενάκι. Ο μικρός μας ενθουσιάστηκε από όλα. Μην ξεχάσετε να πάρετε χάρτη στην είσοδο και να μαζέψετε σφραγίδες! 

Ασφαλώς, δε γίνεται βόλτα στο Παυσίλυπο χωρίς να πάμε να δούμε τα παγόνια (με -ω- δεν γραφόταν αυτό; ) που τριγυρίζουν ελεύθερα στο πάρκο. Τα ακολουθήσαμε παντού, βρήκαμε τη φωλιά τους και τα παρακαλέσαμε να ανοίξουν την ουρά τους. Αλλά δεν μας άκουσαν. Ας ελπίσουμε την επόμενη φορά... Παρατηρήσαμε και τα μανιτάρια! 

Το απόγευμα πήγαμε στο Κινηματοθέατρο, για να παρακολουθήσουμε το Frozen 2. Σε εμάς άρεσε πάρα πολύ, στον μικρό μας αντιθέτως όχι. Υποψιάζομαι ότι φταίει ότι δεν είναι εξοικειωμένος με όλα αυτά τα μαγικά. Πάντως η ταινία ήταν απίθανη και η ένταση του ήχου σε σωστά επίπεδα (Village, ακούτε; Μπορούμε να ακούσουμε και με τα μισά ντεσιμπέλ).

Ακολούθησε βόλτα στη νυχτερινή Καρδίτσα που είναι ΥΠΕΡΟΧΑ στολισμένη παντού. Εκτός από την Κεντρική πλατεία με το ολόλαμπρο δέντρο δίπλα στη φάτνη, σε όλα τα δρομάκια του κέντρου έχει λαμπάκια παντού πάνω από τα κεφάλια των πεζών, ενώ ο στολισμός των καταστημάτων κάνει ακόμη πιο πλούσια τη γιορτινή διακόσμηση. Ήταν απολαυστική βόλτα και κακώς δεν πήγαμε πάλι στο Παυσίλυπο, για να το δούμε και το βράδυ, αλλά η ώρα ήταν ήδη περασμένη. [Απολογούμαι για τις φωτογραφίες που είναι λίγο κουνημένες, αλλά ήταν οι μόνες που δεν φαινόταν το πρόσωπο του σκιουράκου μας.]

Το επόμενο πρωί, φάγαμε πρωινό και πήγαμε γρήγορα στο Αρχαιολογικό μουσείο. Ήταν η δεύτερη επίσκεψη του μικρού σε μουσείο (πήγαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο Αρχ. Μουσείο της Θεσσαλονίκης, θα σας τα πω κι αυτά) και ξετρελάθηκε και πάλι. Η Καρδίτσα έχει ένα πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά φροντισμένο μουσείο, ιδανικό για πρώτες εξορμήσεις των νηπίων, καθώς δεν θα κουραστούν. 

Είδαμε τι βρίσκουμε μέσα σε μία μαγούλα (ένα έκθεμα που έχει αισθητήρα και ανοίγει τα παραθυράκια μόνο αν πλησιάσεις!) και τα σπίτια της νεολιθικής εποχής. Συζητήσαμε για τα ειδώλια, τα νομίσματα, διάφορα χρηστικά αντικείμενα και τα είδη των αγγείων. 

Είδαμε τάφους, κτερίσματα και μιλήσαμε για τους κίονες και την κατασκευή των ναών. 

Για το τέλος σας άφησα το πιο εντυπωσιακό τμήμα του μουσείου, το δέντρο, όπου οι κάτοικοι της περιοχής κρεμούσαν αναθύματα. Ο σκιουράκος μάζεψε φύλλα για να τα σκορπίσει πάνω στο χώμα, στην επόμενη επίσκεψή μας. Εάν βρεθείτε στην Καρδίτσα, πηγαίνετε μια βόλτα στο μουσείο και μιλήστε με το προσωπικό, θα χαρούν πολύ να σας δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζεστε. 

Μιας που φτάσαμε στην Καρδίτσα, σκεφτήκαμε να πάμε και στα Τρίκαλα, στον Μύλο των Ξωτικών. Φτάσαμε εκεί και δεν μπήκαμε λόγω του αδιανόητα πολύ κόσμου. Οπότε, πήγαμε μια βόλτα σε όσα ήταν στημένα εξωτερικά και φύγαμε. Θα προσπαθήσουμε να τον επισκεφθούμε μία καθημερινή, γιατί οι Κυριακές είναι απαγορευτικές. 

Ελπίζω να σας άρεσε η χριστουγεννιάτικη Καρδίτσα και να την βάλετε στους υποψήφιους προορισμούς σας για φέτος. Από την επόμενη ανάρτηση, θα επιστρέψουμε στο κανονικό μας πρόγραμμα. 

______________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
______________________

Δείτε ακόμη:


Disclaimer 
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...