Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Λογοτεχνία: Η ιστορία της θεραπαίνιδας

Η "Ιστορία της θεραπαίνιδας" της Margaret Atwood είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που από τις πρώτες κιόλας σελίδες του σε αναγκάζει να βυθιστείς στο σύμπαν του, καθιστώντας αδύνατο το να το αφήσεις από τα χέρια σου. Η κεντρική ιστορία διαδραματίζεται σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου οι Η.Π.Α. ονομάζονται "Δημοκρατία της Γαλαάδ", μετά την εγκαθίδρυση ενός θεοκρατικού καθεστώτος, το οποίο αφαίρεσε από τις γυναίκες οποιοδήποτε δικαίωμα, ακόμη (ή μήπως κυρίως) και το δικαίωμα της ανάγνωσης.

Σελίδα με τη σελίδα ανασυστήνεται ο κόσμος της Δημοκρατίας της Γαλαάδ, ο οποίος ξεκινά με την κατάλυση του προηγούμενου συντάγματος και την επιβολή ενός θεοκρατικού καθεστώτος. Σε αυτό οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Είναι υποχρεωμένες να φορούν ρούχα που υποδεικνύουν την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν, δεν μπορούν να διαθέτουν προσωπική περιουσία (ακόμη και οι αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται με τη χρήση κουπονιών) και ορίζονται εξ ολοκλήρου από τους συζύγους τους. Αυτά για τις "τυχερές", που μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Οι άτυχες χαρακτηρίζονται ως "Άγυνες" και αποστέλλονται στις Αποικίες, όπου βρίσκουν αργό και βασανιστικό θάνατο. Οι αντιφρονούντες απαγχονίζονται και τα νεκρά τους σώματα μένουν κρεμασμένα στο τείχος ως μέτρο εκφοβισμού του πληθυσμού. 



O αναγνώστης γνωρίζει τη νέα τάξη πραγμάτων, την καθημερινότητα των ανθρώπων και τη ζωή των θεραπαίνιδων, μέσα από τα μάτια της Τουφρέντ, μίας γυναίκας, που απήχθη από το καθεστώς και εξαναγκάστηκε στο να λειτουργεί ως θεραπαίνιδα για πλούσια άτεκνα ζευγάρια. Η δουλειά της δηλαδή είναι ουσιαστικά να συνευρίσκεται με τον Κυβερνήτη, παρουσία της γυναίκας του, με σκοπό την τεκνοποίηση, ενώ απαγορευόταν να δημιουργήσει διαπροσωπική σχέση με οποιονδήποτε. Οι θεραπαίνιδες θεωρούνται σημαντικά πρόσωπα στη Δημοκρατία της Γαλαάδ και για την εκπαίδευσή τους επιστρατεύονται οι Θείες, οι οποίες με σκληρό τρόπο προσπαθούν να τις απεκδύσουν από κάθε παλιά συνήθεια και επιθυμία. Από τη στιγμή που θα μπουν σε ένα σπίτι, οι θεραπαίνιδες είναι πλέον ιδιοκτησία των κυρίων τους, γεγονός που δηλώνεται ακόμη και με το όνομά τους: Τουφρέντ = Του + Φρεντ (Of+Fred στα αγγλικά), το οποίο αντικαθίσταται όταν μεταβούν σε νέο σπίτι. Σύντομα, ωστόσο, η πρωταγωνίστρια θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι, παρά τη διαρκή επιτήρηση των Οφθαλμών και τα πτώματα των αντιφρονούντων, πίσω από τις κλειστές πόρτες, το θεοκρατικό καθεστώς δεν είναι τόσο αρραγές όσο παρουσιάζεται. 



Η αφήγηση δεν ακολουθεί την κλασική πορεία μίας ενιαίας πλοκής με αρχή, μέση και τέλος. Αντιθέτως, μοιάζει περισσότερο με ημερολόγιο, εξομολόγηση ή παράθεση εκ των υστέρων αναμνήσεων, καθώς παρεμβάλλονται πολλές εγκιβωτισμένες αναδρομικές αφηγήσεις, που παρέχουν μια εικόνα της πρωταγωνίστριας και της ζωής της πριν την Επανάσταση. Αυτό που με μάγεψε ήταν οι περιγραφές, οι οποίες παρότι ήταν πολύ συχνές και πολύ λεπτομερείς, δεν με κούρασαν καθόλου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει ασφαλώς να κάνω μνεία στην υπέροχη μετάφραση του Αυγούστου Κορτώ. Ομολογώ ότι στην αρχή προσπάθησα να διαβάσω την προηγούμενη έκδοση, με τη μετάφραση του Παύλου Μάτεσι, αλλά έκλεισα το βιβλίο εκνευρισμένη στην έκτη σελίδα. Ο Κορτώ, ωστόσο, έδωσε στο κείμενο την φροντίδα που του άξιζε και το ανέδειξε πλήρως. 

Παρότι γραμμένο το 1985, η ιστορία της Atwood συνεχίζει να αναμοχλεύει προβληματισμούς ενοχλητικά επίκαιρους. Η Τουφρέντ είναι ένας εξ ορισμού τραγικός χαρακτήρας. Όμως, αλήθεια, σε μία τέτοια συνθήκη, όπου η ζωή μας θα εξαρτιόταν ολοκληρωτικά από κάποιον άλλο, εμείς πώς θα συμπεριφερόμασταν; Θα επιδεικνύαμε μαχητικότητα ή υποταγή; Θα ήμασταν παράτολμοι ή προσεκτικοί; Θα υπερίσχυαν τα καταπιεσμένα γενετήσια ένστικτα ή το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; 

Στο βιβλίο αυτό, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, βασίστηκε η πολυβραβευμένη σειρά "A handmaid's tale".



«Κανείς δεν πεθαίνει από έλλειψη σεξ. 
Από έλλειψη αγάπης πεθαίνουμε»
_______________________________

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: psichogios.gr    ianos.gr   public.gr
_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_______________________________

Η ιστορία της θεραπαινίδας
Συγγραφέας: Margaret Atwood 
Εκδότης: Ψυχογιός
Μεταφραστής: Αύγουστος Κορτώ
Αριθμός Σελίδων: 432
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 18+
Διαστάσεις: 14x21
Ημ. Έκδοσης: 07/03/2018

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο - ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.
Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.
_______________________________


Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...