Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Τα ρομπότ / Τα πουλιά (Σειρά: Ο υπέροχος πλανήτης μας)

Θέλετε να... προγραμματίσετε τον φίλο σας και να κατασκευάσετε ένα ρόβερ από ζυμαρικά; Ή μήπως να γίνετε ντετέκτιβ πουλιών και να κατασκευάσετε φωλιές; Μετά το βιβλίο "Ο άνεμος", η σειρά "Υπέροχος πλανήτης μας", εμπλουτίστηκε πριν λίγο καιρό με δύο νέα απίθανα βιβλία: "Τα ρομπότ" και "Τα πουλιά". Η σειρά αυτή είναι ένα έξοχο παράδειγμα του πώς μπορείς να δημιουργήσεις βιβλία γνώσεων που απευθύνονται σε όλα τα παιδιά κι όχι μόνο σε όσα έχουν ίσως ένα ειδικό ενδιαφέρον. Πράγματι, στις σελίδες τους περιλαμβάνονται κάθε είδους πληροφορίες σχετικά με τα θέματα που πραγματεύεται, ενώ η εικονογράφηση του Pau Morgan (που εικονογραφεί όλα τα βιβλία της σειράς) είναι τόσο διασκεδαστική όσο και λεπτομερής. Μελετήστε, συλλέξτε τα υλικά σας και ανασκουμπωθείτε για να κάνετε τις κατασκευές που περιλαμβάνονται! 


Τα ρομπότ


Το βιβλίο "Τα ρομπότ" αναφέρετε σε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζει ένας επίδοξος επιστήμονας: την ιστορία τους, τα εξαρτήματά τους, τις "αισθήσεις" τους, τον τρόπο που προγραμματίζονται, αλλά και τις εργασίες που εκτελούν στο σύγχρονο κόσμο. 

Ίσως αναρωτιέστε "Μα τι είναι τα ρομπότ;". Τίποτα παραπάνω από συσκευές που τις έχουμε κατασκευάσει ώστε να εκτελούν δύσκολες, βαρετές ή ακριβείς εργασίες! Τα ρομπότ αποτελούνται από διάφορα εξαρτήματα, ώστε να μπορούν να κατανοούν τον κόσμο στον οποίο βρίσκονται. Είναι σημαντικό να λαμβάνουν και να αναλύουν δεδομένα σχετικά με το περιβάλλον, τη θερμοκρασία, τυχόν εμπόδια ή ακόμη και για να εντοπίζουν λουλούδια, ώστε να βοηθήσουν στην επικονίασή τους (ναι, υπάρχουν μέλισσες-ρομπότ).

Πέραν όλων των πληροφοριών που δίνονται με απλό και ευσύνοπτο τρόπο, δίνονται οδηγίες ώστε να παιδιά να σχεδιάσουν το δικό τους ρομπότ, να κατασκευάσουν στολή ρομπότ από χαρτόκουτο, να φτιάξουν ένα ρομποτικό χέρι. Μου άρεσαν ιδιαιτέρως όμως οι δραστηριότητες που προτείνονται στην ενότητα Εξερεύνησε του βιβλίου, καθώς φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με έννοιες του προγραμματισμού, χωρίς να μιλάνε για προγραμματισμό. Για παράδειγμα, ένα παιδί κλείνει τα μάτια και το άλλο του δίνει οδηγίες για να περάσει από τα εμπόδια ή παρέχει ηχητικές ενδείξεις, τις οποίες καταχωρούν σε φύλλα παρατήρησης. 

Τα πουλιά

Ποιος δεν μαγεύεται από τα φτερωτά πλάσματα που μπορούν με ένα τίναγμα των φτερών τους να σηκωθούν στον ουρανό; Στο βιβλίο "Τα πουλιά" θα μάθουμε για την ανατομία τους, τις διατροφικές τους συνήθειες και τη συμπεριφορά τους.

Τα νύχια, τα ράμφη και τα φτερώματα των πουλιών είναι τα εργαλεία τους και είναι τέλεια προσαρμοσμένα για μία διαρκή μάχη επιβίωσης μέσα στον δαρβινικό κόσμο της εξέλιξης. Στο βιβλίο γίνεται λόγος για πολλά είδη πουλιών και τις ξεχωριστές τους συνήθειες, αλλά και για τις διαφορετικές φωλιές που κατασκευάζουν (εσείς γνωρίζατε ότι στα ελληνικά το μπιπ-μπιπ λέγεται γεωκόκκυγας; ). 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οδηγίες για την κατασκευή φτερωτής μάσκας, ενός ιπτάμενου πουλιού, φωλιάς από φυσικά υλικά, αλλά και μίας... τούρτας για τα πουλιά, με τα αντίστοιχα πατρόν όπου είναι απαραίτητο. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη. 

Ενδεικτικά μπορείτε να τo προμηθευτείτε από: public.gr  ///  metaixmio.gr
__________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
__________________

Τα ρομπότ
Συγγραφέας: Jenny Fretland VanVoorst 
Εικονογράφος: Pau Morgan
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
Εκδότης: Μεταίχμιο
Αριθμός Σελίδων: 72
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 24χ19
Έτος Έκδοσης: 2019

Σύνοψη 
Τα ρομπότ αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος του πλανήτη μας. Όμως πόσα γνωρίζεις γι’ αυτά; Ανακάλυψε… πόσα διαφορετικά είδη ρομπότ υπάρχουν και τι απίθανα πράγματα κάνουν. Εξερεύνησε… πώς αισθάνονται, σκέφτονται και πράττουν για να φέρουν σε πέρας εργασίες και αποστολές. Κατασκεύασε… το δικό σου ρομπότ που κινείται μόνο του! 


Τα πουλιά
Συγγραφέας: Mike Unwin
Εικονογράφος: Pau Morgan
Μετάφραση: Δέσποινα Δρακάκη
Εκδότης: Μεταίχμιο
Αριθμός Σελίδων: 72
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 24χ19
Έτος Έκδοσης: 2019

Σύνοψη
Τα πουλιά βρίσκονται παντού, ομορφαίνοντας τον κόσμο μας. Όμως πόσα γνωρίζεις γι’ αυτά; Ανακάλυψε… πόσα διαφορετικά είδη πουλιών υπάρχουν και πώς εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους πριν από εκατομμύρια χρόνια. Κατασκεύασε… μια φωλιά και ένα μπάνιο για να φροντίσεις τα πουλιά που υπάρχουν γύρω σου! Εξερεύνησε… πώς γεννιούνται τα πουλιά, τι τρώνε και πώς είναι φτιαγμένο το σώμα τους για να πετούν.
________________
Δείτε ακόμη:
Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό
Κατηγορία: Βιβλία γνώσεων

Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...