Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Η τελευταία πινιάτα

Σας αρέσουν οι πινιάτες (εντάξει, μεταξύ μας, σε ποιον δεν αρέσουν οι πινιάτες; ) Σας αρέσει το Μεξικό; Τότε πραγματικά θα λατρέψετε το βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου "Η τελευταία πινιάτα". 

Ο δον Φουλχένσιο είναι ο πιο φημισμένος κατασκευαστής πινιάτας σε ολόκληρο το Μεξικό, γιατί οι πινιάτες που φτιάχνει είναι πάντα γεμάτες. 

Εκείνος είναι που θα φτιάχνει κάθε χρόνο τις πινιάτες για τα γενέθλια της Πεπίτα. Τα πρώτα δύο χρόνια, που την παραγγελία κάνουν οι γονείς της, όλα είναι εντάξει. Ναι, η Πεπίτα είναι μικρή και δεν χαίρεται το περιεχόμενο, αλλά η πινιάτα της είναι καθ' όλα συνηθισμένη. 

Από την τρίτη χρονιά όμως, που η Πεπίτα πηγαίνει η ίδια και παραγγέλνει τις πινιάτες της, ο δον Φουλχένσιο ακούει προσεκτικά τι του ζητάει. Και πάντα την παραδίδει με ό,τι (κυριολεκτικά) του ζητήσει! Ίσως μάλιστα πολύ... κυριολεκτικά. 

Κάθε χρόνο, τα γενέθλια της Πεπίτα σημαδεύονται από τις πονηριές που της σκαρώνει ο δον Φουλχένσιο. Όταν πια φτάσουν τα 18α γενέθλιά της, πηγαίνει για την καθιερωμένη παραγγελία, αλλά εκείνος δεν βρίσκεται πια εκεί. Δεν την ξέχασε όμως. Ζήτησε από τον εγγονό του να της παραδώσει μια τελευταία πινιάτα, την οποία θα έπρεπε να σπάσει μόνη. Μέσα θα βρει μόνο ένα γράμμα. Μία τελευταία προσπάθεια επικοινωνίας από τον δον Φουλχένσιο, με σημαντικά μαθήματα ζωής για τη νεαρή κοπέλα. 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθούμε το ταξίδι της Πεπίτας προς την ενηλικίωση. Το κείμενο είναι χιουμοριστικό, τρυφερό και συγκινητικό, αποκαλύπτοντας στο τέλος μεγάλα και μικρά μυστικά. Γιατί όχι, δεν ήταν απλές φάρσες, ήταν, ένα προς ένα, μαθήματα ζωής. 

Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος αποδίδει με υπέροχο τρόπο την ατμόσφαιρα του Μεξικού και μας δείχνει πώς η Πεπίτα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και πώς αντιδρά στις ξεκαρδιστικές (ή ίσως όχι και τόσο) πονηριές που της σκαρώνει ο δον Φουλχένσιο. Αξίζει πραγματικά να το ξεφυλλίσετε και σας εγγυώμαι ότι θα συγκινηθείτε πολύ. 

Ενδεικτικά μπορείτε να τo προμηθευτείτε από: public.gr  ///  kastaniotis.com
__________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
__________________

Η τελευταία πινιάτα
Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Τασσοπούλου 
Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος
Ημερ/νία έκδοσης: 5/11/2019
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 40

Σύνοψη
Οι πινιάτες του δον Φουλχένσιο ήταν οι πιο φημισμένες σ’ ολόκληρο το Μεξικό. Κι αυτό επειδή δεν τις πουλούσε άδειες αλλά γεμάτες. 
Απ’ αυτόν οι γονείς της Πεπίτα αγόρασαν για τα πρώτα της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη καραμέλες. Απ’ αυτόν αγόρασαν και για τα δεύτερά της γενέθλια μια πινιάτα γεμάτη σοκολατάκια. Απ’ αυτόν πήραν και την πινιάτα για τα τρίτα της γενέθλια, τότε που για πρώτη φορά πήγε και η Πεπίτα μαζί τους για να τον γνωρίσει. Έκτοτε κάτι παράξενο άρχισε να συμβαίνει. Κάθε χρονιά η Πεπίτα έλεγε στον δον Φουλχένσιο με τι ήθελε να γεμίσει την πινιάτα της. Κι εκείνος κάθε χρονιά ακολουθούσε πιστά την επιθυμία της, ωστόσο μέσα από την πινιάτα έβγαινε κάτι διαφορετικό. Κάτι που χαλούσε το πάρτι. Κάθε χρονιά. Μέχρι την τελευταία. Μέχρι την τελευταία πινιάτα…                                            
Ένα βιβλίο που μιλά με πολύ διασκεδαστικό τρόπο για τις μεγάλες αλήθειες που μπορεί να κρύβονται σε πολύ μικρά πράγματα.
__________________


Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...