Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Γνωρίζω την ιστορία: Μέγας Αλέξανδρος // Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών

Η Ιστορία είναι ένα από τα πιο παρεξηγημένα μαθήματα και όχι άδικα. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες για εκσυγχρονισμό των Αναλυτικών Προγραμμάτων και των εγχειριδίων, η σχολική ιστορία έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, μέχρι να γίνει προσιτή στον μέσο μαθητή. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έρχονται από νωρίς σε επαφή με ιστορικές προσωπικότητες και γεγονότα, ώστε να τους δημιουργηθεί το ενδιαφέρον από νεαρή ηλικία. Στη νέα σειρά βιβλίων "Γνωρίζω την Ιστορία" του Βασίλη Κουτσιαρή παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό σημαντικά πρόσωπα και η συμβολή τους στην ιστορία της Ελλάδας. Οι πρώτοι τόμοι αφιερώνονται στον Μέγα Αλέξανδρο και τον Λεωνίδα και συνοδεύονται από την εικονογράφηση των Θανάση Τσίλη και Μιχάλη Κυλάκου. 

Μέγας Αλέξανδρος

Η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεκινά από τη στιγμή της γέννησής του, από τη μητέρα του Ολυμπιάδα, ενώ παρουσιάζονται και κάποια από τα επιτεύγματά του σε νεαρή ηλικία, όπως η εξημέρωση του Βουκεφάλα και η συμμετοχή του στη μάχη της Χαιρώνειας, αλλά και η συνάντησή του με τον φιλόσοφο Διογένη. 

Στο βιβλίο ξεδιπλώνεται η στρατιωτική του ζωή, η λύση του γόρδιου δεσμού, η ίδρυση της Αλεξάνδρειας, η νίκη στα Γαυγάμηλα, η μεταστροφή στη συμπεριφορά του, το τέλος του και η επιμονή της αδερφής του, της Γοργόνας, να ρωτά τα περαστικά καράβια εάν ζει ακόμη ο Αλέξανδρος. 


Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών

Η μάχη των Θερμοπυλών είναι αναμφίβολα μία από τις πιο λαμπρές στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Όταν ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, πήρε μαζί του 300 από τους καλύτερους πολεμιστές του, για να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα του Ξέρξη στα στενά των Θερμοπυλών. Με το γνωστό "Ή ταν ή επί τας" η Γοργώ αποχαιρέτισε τον άντρα της για πάντα, σύμφωνα με τον χρησμό της Πυθίας. 

Σύμφωνα με την παράδοσή τους, επειδή οι Σπαρτιάτες ετοιμάζονταν για πόλεμο μέχρι θανάτου, χτένιζαν τα μαλλιά τους κι άλειφαν το σώμα τους με λάδι, προκαλώντας την έκπληξη των Περσών. Η μάχη ήταν σκληρή και ηττήθηκαν ακόμη και οι Αθάνατοι, οι επίλεκτοι του Ξέρξη. Δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η έκβαση της μάχης, αλλά όταν πια φάνηκε ότι δεν υπήρχε ελπίδα, ο Λεωνίδας έδιωξε τους πολεμιστές των άλλων πόλεων. Στο πλευρό του έμειναν μόνο 700 Θεσπιείς. Η μάχη ήταν σκληρή και νικητές αναδείχθηκαν οι Πέρσες. Αλλά ακόμη κι αυτοί δεν πανηγύρισαν, οι πραγματικοί νικητές ήταν οι Έλληνες, που υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους και γράφτηκαν με ένδοξα γράμματα στην παγκόσμια ιστορία.

Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μίνωας @minoasbooks.

Ενδεικτικά μπορείτε να τα προμηθευτείτε από:
Μέγας Αλέξανδρος: minoas.gr  ///  public.gr
Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών: minoas.gr  ///  public.gr

__________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
Instagram: @julie_vaio
__________________

Μέγας Αλέξανδρος
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφηση: Θανάσης Τσίλης, Μιχάλης Κυλάκος

Σειρά βιβλίου: Γνωρίζω την ιστορία
Ημ/νία έκδοσης: 14/10/2019
Εκδότης: Μίνωας
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 40

Διαστάσεις βιβλίου: 24x22 cm

Σύνοψη
Στην Πέλλα της Μακεδονίας γεννήθηκε ένα αγόρι με το όνομα Αλέξανδρος. Από μικρός φαινόταν πως κάποια μέρα θα γινόταν σπουδαίος. Δώδεκα χρονών κατάφερε να δαμάσει το άλογό του, τον Βουκεφάλα.
«Γιε μου, κοίτα να βρεις ένα βασίλειο ίσο μ’ εσένα, γιατί η Μακεδονία δεν σε χωράει»
του είπε ο πατέρας του μια μέρα. Ο Φίλιππος ήθελε τον καλύτερο δάσκαλο για τον γιο του.
Κι αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Αριστοτέλη. Σιγά σιγά όλοι άρχισαν να μιλάνε για τον νεαρό γιο του βασιλιά...

_______________________________

Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής 
ΕικονογράφησηΘανάσης Τσίλης
Σειρά βιβλίου: Γνωρίζω την ιστορία
Ημ/νία έκδοσης: 14/10/2019
Εκδότης: Μίνωας
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες: 40

Διαστάσεις βιβλίου: 24x22 cm


Σύνοψη
«Η πόλη της Σπάρτης θα καταστραφεί από τους Πέρσες, εκτός κι αν πεθάνει ένας βασιλιάς της!»
Τα λόγια της Πυθίας δεν φόβισαν τον Λεωνίδα. Ως βασιλιάς της Σπάρτης, ήξερε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει. Κάλεσε τους Σπαρτιάτες στρατιώτες και τους ρώτησε: «Πόσοι από σας έχετε γιους;». Tότε μόνο εκείνοι κατάλαβαν ότι αυτή η αποστολή ήταν για λίγους. Τριακόσιους διάλεξε, ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν απογοητευμένοι. Ο Λεωνίδας έπρεπε να πάρει μαζί του άντρες που είχαν αφήσει πίσω γιους για να συνεχίσουν τη γενιά και τ’ όνομά τους. Γνώριζε ότι από τη μάχη στις Θερμοπύλες δεν υπήρχε επιστροφή...
__________________


Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...