Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ανατροφή ισχυρού δεσμού

"Μπορώ να κοιμάμαι μαζί με το μωρό μου; Να χρησιμοποιώ σλινγκ; Να ανταποκρίνομαι στο κλάμα του ή να μάθει να ηρεμεί μόνο του; Μέχρι πότε μπορώ να θηλάζω το παιδί μου; Μήπως με χειρίζεται; Και με τις δικές μου ανάγκες τι γίνεται;"



To βιβλίο "Ανατροφή ισχυρού δεσμού" είναι ένα από τα βιβλία που πραγματικά έλειπαν από την ελληνική βιβλιογραφία. Γραμμένο από τους γνωστούς επιστήμονες και γονείς οκτώ παιδιών William και Martha Sears, πραγματεύεται οτιδήποτε μπορεί να απασχολεί τους μέλλοντες και νέους γονείς. Το βιβλίο είναι οργανωμένο με βάση τα εργαλεία δημιουργίας ισχυρού δεσμού: σύνδεση κατά τον τοκετό, θηλασμός (αναφέρεται και στις περιπτώσεις που δεν θηλάζουν τα μωρά, ωστόσο), φόρεμα στο σλινγκ, συγκοίμηση, εμπιστοσύνη στο κλάμα του μωρού, ισορροπία και όρια, καθώς και προσοχή στις συμβουλές που δίνουν διάφοροι επίδοξοι "εκπαιδευτές". 


Η ανατροφή ισχυρού δεσμού είναι ο φυσικός τρόπος να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας: κοντά μας, φροντίζοντάς τα, μέχρι να νιώσουν έτοιμα να προχωρήσουν μόνα τους. 

Να αφήσω το μωρό να κλαίει μόνο του (crying-it-out ή σύντομα CIO); Κατηγορηματικά όχι. Έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως ερευνητικά ότι είναι μία από τις πιο επιβλαβείς πρακτικές για την ομαλή ανάπτυξη ενός μωρού, ενώ αποτελεί επιπλέον και σημαντικό παράγοντα αποσύνδεσης από τους φροντιστές του. 

Μου άρεσε ιδιαιτέρως ότι οι συγγραφείς αναφέρονται ξεχωριστά και στους γονείς, ακόμη και πολύ μικρών παιδιών, και δίνουν έμφαση στη σημασία της αυτοφροντίδας τους. 

Ασφαλώς, οι δεσμεύσεις, που συνεπάγεται η ανατροφή ισχυρού δεσμού , είναι πιθανό να πιέσουν ακόμη και τους πιο συνειδητοποιημένους γονείς. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε κάτι για τα παιδιά μας. Οι συγγραφείς συζητούν, επιπλέον, και για τους τρόπους ενίσχυσης του δεσμού στην περίπτωση καθημερινού αποχωρισμού λόγω εργασίας. 

Ίσως το πιο αγαπημένο μου κεφάλαιο είναι εκείνο που πραγματεύεται την ανάπτυξη ισχυρού δεσμού με τον πατέρα. Όπως και σε όλο το βιβλίο, ενσωματώνονται στο κείμενο παραδείγματα από τη ζωή των ίδιων των συγγραφέων ή των ασθενών τους και παρέχονται συγκεκριμένα παραδείγματα για την εφαρμογή των επτά εργαλείων ανάπτυξης ισχυρού δεσμού στη σχέση με τον πατέρα. 

Όπως μπορείτε να δείτε, το βιβλίο αυτό πραγματικά αναφέρεται σε όλες τους προβληματισμούς των νέων γονέων. Με άκρως ενσυναισθητική προσέγγιση και με την ενσωμάτωση πολλών ερευνητικών πορισμάτων,  θα σταθεί σημαντικό βοήθημα για κάθε νέο γονέα. Πραγματικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες σας, εάν έχετε μικρούλι και ότι είναι ένα εξαιρετικό δώρο για μέλλοντες γονείς. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μάρτης.

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: www.martis.gr public.gr
_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media!
_______________________________
Ανατροφή ισχυρού δεσμού
Συγγραφέας: William Sears, Martha Sears 
Εκδότης: Μάρτης
Αριθμός Σελίδων: 299
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 23χ17
Έτος Έκδοσης: 2019

Ένας χρήσιμος οδηγός για να ανταποκριθείτε με φροντίδα και στοργή στις ανάγκες του μωρού σας και να αναθρέψετε υγιή και χαρούμενα παιδιά.
Θα κοιμόσασταν καλύτερα και εσείς και το μωρό σας αν μοιραζόσασταν το ίδιο κρεβάτι;
Σε ποια ηλικία είναι πολύ μεγάλο ένα παιδί για να θηλάζει;
Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα στην ανατροφή του νεογέννητου;
Πώς ο ισχυρός δεσμός του μωρού με τον γονιό προάγει τη μετέπειτα ανεξαρτησία του;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα βρείτε στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Το βιβλίο εξηγεί με λεπτομέρεια τα 7 εργαλεία που θέτουν τη βάση για το ολοένα και πιο δημοφιλές γονεϊκό στιλ της ανατροφής ισχυρού δεσμού (attachment parenting):
·    σύνδεση κατά τον τοκετό
·    θηλασμός
·    φόρεμα στο σλινγκ
·    ισορροπία και όρια
·    συγκοίμηση
·    εμπιστοσύνη στο κλάμα του μωρού
·    προσοχή στους "εκπαιδευτές μωρών"
Τέλος, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιτύχετε τον σημαντικότερο στόχο που έχετε ως γονείς: να γνωρίσετε πραγματικά το παιδί σας, να το βοηθήσετε να νιώθει καλά και να απολαύσετε την ανατροφή του.
_______________________________

Δείτε ακόμη:

Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...