Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ματίς, η μαγική διαδρομή

Ο Ματίς είναι ένα μικρό σαλιγκαράκι, που ζει σε μια γκρίζα πολιτεία, τρομακτική για εκείνον, καθώς όλη την ημέρα προσπαθεί να επιβιώσει, αποφεύγοντας τους περαστικούς. Το βράδυ όμως, μεταμορφώνεται σε έναν μικροσκοπικό... ζωγράφο! Χρησιμοποιώντας για καμβά τοίχους, πεζοδρόμια και πέτρες, γεμίζει την πόλη με μικρά αριστουργήματα, τα οποία κανείς από τους βιαστικούς περαστικούς δεν προσέχει. Όλα αυτά θα αλλάξουν τη στιγμή που ένα μικρό παιδί θα πάρει μια πέτρα στα χέρια του! Ο Tim Hopgood γράφει μια πολύ ζεστή ιστορία για ένα σαλιγκαράκι βουτηγμένο στην τέχνη και ο Sam Boughton την ντύνει με πανέμορφες πολύχρωμες εικόνες, τόσο ιδιαίτερες, που κάθε φορά που τις παρατηρείς, εντοπίζεις μία νέα λεπτομέρεια. Τελικά, μπορεί ένα μικρό σαλιγκάρι να οδηγήσει στην αλλαγή μιας ολόκληρης πόλης; Το βιβλίο "Ματίς, η μαγική διαδρομή" από τις Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο μπήκε στην καρδιά μας τη στιγμή που το πιάσαμε στα χέρια μας (δεν είναι ο πληθυντικός της μάνας, όλοι στο σπίτι το αγαπήσαμε!). 

Ματίς, η μαγική διαδρομή

Ο Ματίς είναι ένα μικρό σαλιγκάρι, που τα βράδια, όταν η πόλη ησυχάζει και ο κίνδυνος από τα παπούτσια των περαστικών φεύγει, αρχίζει να ζωγραφίζει με το ίχνος του. Κανείς όμως δεν παρατηρεί αυτές τις ζωγραφιές.

Ένα βράδυ, βρέθηκε σε μία παιδική χαρά, στο κέντρο της πόλης. Όλα ήταν πολύ ήσυχα κι έτσι επιδόθηκε ανενόχλητος στην αγαπημένη του ασχολία. Όμως το πρωί, η αυλή γέμισε με παιδιά. Ένα από αυτά, πρόσεξε τα μικροσκοπικά έργα τέχνης που βρίσκονταν διάσπαρτα παντού. 

Μη μπορώντας να εντοπίσουν τον παράξενο ζωγράφο, τα παιδιά έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Έβαλαν στη σειρά διάφορα αντικείμενα και ο Ματίς πέρασε από πάνω τους το επόμενο βράδυ, δημιουργώντας μια... καλλιτεχνική διαδρομή! 

Όταν η δασκάλα είδε έκπληκτη τον Ματίς να ζωγραφίζει, σκέφτηκε μια ιδέα που θα ήταν η αρχή της αλλαγής για την γκρίζα πόλη! 

Trivia!
  • Ο πίνακας 'The Snail' (L'escargot) του Henri Matisse φιλοτεχνήθηκε το 1953 με την τεχνική του κολάζ και σήμερα φιλοξενείται στην Tate Gallery στο Λονδίνο. 
  • Το όνομα του Λίο, του αγοριού που είδε πρώτο τα σκίτσα του Ματίς, είναι ευθεία αναφορά στον Leo Stein (αδερφό της Gertrude), διάσημου κριτικού τέχνης που ανακάλυψε και ανέδειξε τον Matisse.
Μετά την ανάγνωση του βιβλίου, είδαμε έργα του Matisse στο διαδίκτυο και φτιάξαμε το Σαλιγκάρι μας, πρώτα με κολλάζ και, στη συνέχεια, με νερομπογιές!

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από:  Βιβλιοσκόπιο   ///  Πρωτοπορία
_________________________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_________________________________________

Ματίς, η μαγική διαδρομή
Συγγραφέας: Tim Hopgood
Εικονογράφηση: Sam Boughton
Εκδότης: Βιβλιοσκόπιο
Μετάφραση: Αντώνης Λαμπρινός
Επιμέλεια: Αμαλία Ζουμπουλάκη
Σελίδες: 40
Ημ. Έκδοσης: 12/02/2019

Ένα μικροσκοπικό σαλιγκάρι μας θυμίζει ότι η τέχνη είναι παντού γύρω μας και ομορφαίνει με μαγικό τρόπο τις διαδρομές της ζωής μας...


_______________________________

Δείτε ακόμη:

Η Οδύσσεια (Ανακαλύπτοντας τον Όμηρο)

Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...