Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια

"Να διαβάσουμε για το σεξ!" φωνάζει τις τελευταίες ημέρες ο σχεδόν 4χρονος γιος μου, φέρνοντας το βιβλίο "Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια". Ακολουθώντας τα πολυαγαπημένα μας "Πώς αισθάνεσαι σήμερα;και "Τι σε απασχολεί;", το βιβλίο "Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια" είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για μικρά παιδιά. Με απλό λόγο, εύληπτο για τα μικρά παιδιά, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, χωρίς να φέρνει σε δύσκολη θέση τους γονείς που αισθάνονται άβολα με τις σχετικές συζητήσεις. 


Ανοίγοντας το βιβλίο, μου άρεσε πολύ ότι αιτιολογεί την επιλογή του τίτλου "Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια ", επικοινωνώντας στα παιδιά με απλό τρόπο ότι συχνά οι μεγάλοι δεν αισθάνονται άνετα ώστε να συζητήσουν ευθέως για τα ζητήματα αυτά. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή αναφορικά με βιβλία για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς πραγματεύεται θέματα ανάπτυξης και σωματικής ασφάλειας, αλλά κι επιπλέον παρουσιάζει τη γονιμοποίηση, την εγκυμοσύνη, τη γονεϊκότητα και τις σχέσεις μετά από τυχόν διαζύγιο. Όπως και στα άλλα βιβλία της σειράς, περιλαμβάνονται και συμβουλές προς τους φροντιστές. 

Αρχικά παρουσιάζονται συνοπτικά οι σωματικές διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, καθώς επίσης και οι διαφορές μεταξύ παιδιών και ενηλίκων και των δύο φύλων. 

Η εισαγωγή στη σεξουαλικότητα πραγματοποιείται μέσα από την παρουσίαση του αναπτυξιακού σταδίου της εφηβείας, παρέχοντας πληροφορίες για τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα των εφήβων.  

Ως προς την σεξουαλική επαφή, αυτή περιγράφεται, αλλά δεν οπτικοποιείται, με αποτέλεσμα να μην φέρνει σε αμηχανία τους γονείς που δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Μου άρεσε ιδιαιτέρως ότι τονίζει την ιδιωτικότητα της ερωτικής πράξης και ότι αυτή δεν οδηγεί πάντοτε στην απόκτηση ενός μωρού. 

Σε ένα όμορφο δισέλλιδο, παρουσιάζεται με απλοποιημένο τρόπο η φυσιολογία των γεννητικών οργάνων και η διαδικασία της γονιμοποίησης, χωρίς να λησμονείται η περίπτωση της τεχνητής γονιμοποίησης. 

Ο γιος μου εντυπωσιάστηκε πολύ με την παρουσίαση της εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Στην επόμενη σελίδα απεικονίζεται ο φυσικός τοκετός, αλλά αναφέρεται και η καισαρική τομή. 

Μεταξύ άλλων, καλύπτονται τα ζητήματα του πόσο δύσκολη (αλλά όμορφη) είναι η γονεϊκότητα, διαφορετικοί τύποι οικογενειών και η περίπτωση χωρισμού, οι αιτίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυτόν και τι συμβαίνει αργότερα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όση αμηχανία κι αν αισθανόμαστε, οι φροντιστές είμαστε υπεύθυνοι και για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών, ώστε να μην αποκτήσουν λανθασμένες πληροφορίες για τις σχέσεις. Όσο πιο νωρίς μιλήσουμε ανοιχτά στα παιδιά τόσο πιθανότερο είναι να απευθυνθούν σε εμάς και αργότερα. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από: metaixmio.gr /// ianos.gr/// public.gr
_________________________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_________________________________________

Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια
Συγγραφέας: Molly Potter 
Εικονογράφος: Sarah Jennings
Μετάφραση:  Μάρω Ταυρή
Αριθμός Σελίδων: 48
Εξώφυλλο: Σκληρό εξώφυλλο
Προτεινόμενη Ηλικία: 6
Διαστάσεις: 25χ25
Εκδότης: Μεταίχμιο

Ημ. Έκδοσης: 18/04/2019


Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, τα μωρά, το σώμα, την εφηβεία και άλλα καυτά θέματα που το ενδιαφέρουν; Παρόλο που είναι απολύτως φυσιολογικό για τα μικρά παιδιά να θέλουν να μάθουν πώς γίνονται τα μωρά, πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση και νιώθουμε αμηχανία μπροστά σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε τις απαντήσεις σε ένα σωρό «δύσκολες» ερωτήσεις που μπορεί να κάνουν τα παιδιά για πολλά θέματα: απαντήσεις ξεκάθαρες και ακριβείς, δοσμένες με ειλικρίνεια και γλώσσα κατανοητή γι’ αυτές τις ηλικίες.
• Με ευχάριστη εικονογράφηση, που βοηθά στην κατανόηση.
• Περιλαμβάνει οδηγό για τους ενήλικες.
• Ιδανικό εργαλείο για να το μοιραστείτε με το παιδί.
• Από 6 ετών.
_______________________________

Δείτε ακόμη:

Disclaimer

Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...