Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Φάρμα από γλωσσοπίεστρα (tutorial)


Πέρυσι είχαμε φτιάξει με τον γιο μου (ήταν 27 μηνών) μία φάρμα από χαρτόνι και γλωσσοπίεστρα για να φιλοξενεί τα ζωάκια του. Μας πήρε αρκετές ημέρες και το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας το κάναμε παρέα. Παρότι φαίνεται αρκετά δύσκολο, στην πραγματικότητα ήταν απλώς χρονοβόρο. Θέλετε να δούμε τη διαδικασία βήμα-βήμα;
Υλικά
• Χαρτόκουτα
• Γλωσσοπίεστρα (χρωματιστά και σε φυσικό χρώμα - πολλά) 
• Κόλλα χειροτεχνίας (πολλές)
• Άμμος χειροτεχνίας (αναμεμειγμένη με κόλλα για το μονοπάτι)
• Κόλλα σιλικόνης

• Χαρτοταινία

• Τέμπερα
• Χαρτόνια
• Σπάγγος (για το χορτάρι)
• Πετρούλες για τις λίμνες
• Διακοσμητικά δεντράκια
• Χαρτόνια χρωματιστά διάφορα (ανάλογα με το τι προέκυπτε)
• Πετονιά (για να στερεώσουμε την πόρτα)
• Ξύλινη βάση (επειδή μούλιασε και στράβωσε το χαρτόνι)


1. Συγκεντρώσαμε πρώτα όλα τα χαρτόκουτα που είχαμε στο σπίτι, ώστε να δούμε ποια θα χρησιμοποιήσουμε. Επιλέξαμε ως βάση το παρακάτω. 

2. Βρήκαμε ποιο χαρτόνι θα χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε τον αχυρώνα. Μετρήσαμε, κόψαμε με κοπίδι και κολλήσαμε για να ενώσουμε. 

ΤΙΡ: Για να πιάσουν η κόλλα και οι τέμπερες, όλες οι ενώσεις πρέπει να γίνουν με χαρτοταινία, όχι απλή κολλητική ταινία. 

Να τος και στημένος ο αχυρώνας. Βεβαιωθήκαμε ότι είναι κατάλληλο το μέγεθός του και κόψαμε τα ανοίγματα για τους φεγγίτες και τα παράθυρα. 

3. Ακολούθησε το δύσκολο μέρος: κόψιμο γλωσσοπίεστρων. Μην το επιχειρήσετε με ψαλίδι (μετά από 20 μέρες, ακόμη με πονούσε το χέρι μου). Κόβονται πανεύκολα με κλαδευτήρι, ενώ ταυτόχρονα τσακίζουμε με το άλλο χέρι το γλωσσοπίεστρο.

4. Στη συνέχεια, κολλήσαμε τα κομμένα γλωσσοπίεστρα στον αχυρώνα. 

Βλέπετε ότι είχα έναν πολύ καλό βοηθό! 

Κομματάκια γλωσσοπίεστρων παντού!! Ακόμη και με τα χρωματιστά ήταν πολύ εντυπωσιακός ο αχυρώνας μας!


ΤΙΡ: Αν περάσουμε με χαρτοταινία και όλα τα σημεία που κόψαμε, δεν θα φαίνονται οι κυψελίδες του χαρτονιού (βλ. παράθυρα).

5. Βάφουμε με κόκκινη τέμπερα όλα τα γλωσσοπίεστρα. Δείτε πόσο όμορφες αποχρώσεις δημιουργήθηκαν!

6. Προσθέσαμε τα γλωσσοπίεστρα σε φυσικό χρώμα στο πλάι, καθώς και πάνω στη στέγη. Προσθέσαμε ένα κομμάτι από αφρώδες χαρτόνι για να κρύψουμε την ένωση πάνω στη στέγη. Επιπλέον βάψαμε τους εσωτερικούς τοίχους με τέμπερα.  Με μικρά κίτρινα γλωσσοπίεστρα οριοθετήσαμε τα παράθυρα και τη μπροστινή όψη του αχυρώνα. Στρώσαμε στο πάτωμα ένα φύλλο φελλού, για να φαίνεται σαν χώμα. 

7. Ετοιμάσαμε το κοτέτσι. Πήραμε ένα κομμάτι χαρτονιού, το περάσαμε με χαρτοταινία και κολλήσαμε επάνω φτερά χειροτεχνίας. 

8. Φτιάξαμε χωρίσματα με γλωσσοπίεστρα, για να μπαίνουν τα ζώα μας (εδώ φαίνονται όλες οι ατέλειες που υπάρχουν στο εσωτερικό του!). Φτιάξαμε και ταΐστρες με γρασίδι, καλαμπόκι και κριθαράκι, αναμεμειγμένα με κόλλα χειροτεχνίας. 

9. Στερεώσαμε το κοτέτσι πάνω στα χωρίσματα.

10. Επιλέξαμε το χαρτόνι που χρειαζόμασταν για τη βάση. Περάσαμε με χαρτοταινία γύρω γύρω, ώστε να πιάσουν η κόλλα και το χρώμα. Ζωγραφίσαμε κιόλας λίγο! 

11. Εφαρμόσαμε ένα χαρτόνι στον πάτο. Για να φτιάξουμε το μονοπάτι, χρησιμοποιήσαμε άμμο χειροτεχνίας αναμεμειγμένη με κόλλα χειροτεχνίας. Όταν στέγνωσε, έγινε εντελώς στερεή. 

12. Έφτιαξα το χορτάρι, κάνοντας messy play! Άφησα κενό εκεί που θα τοποθετούσαμε τον αχυρώνα. 



Ακολούθησα τις οδηγίες σε αυτό το βίντεο για να το φτιάξω. Επιπλέον, αφού στέγνωσε η τέμπερα, μούλιασα με κόλλα και το άπλωσα.




Φτιάξαμε και σκάλα για να σκαρφαλώνουν τα ζώα μας πάνω στο κοτέτσι. Τώρα βρισκόμασταν σε αυτό το στάδιο. Ήδη φαίνεται ότι άρχισε να στραβώνει η βάση... 

13. Ετοιμάσαμε τη λίμνη, τον λασπόλακκο και την ποτίστρα. 

Για να τα φτιάξουμε, ακολουθήσαμε τις οδηγίες σε αυτό το βίντεο: 

14. Αρχίσαμε τη συναρμολόγηση της βάσης. Προσθέσαμε τον φράχτη από γλωσσοπίεστρα σε φυσικό χρώμα. Έφτιαξα και πόρτα, την οποία ένωσα με πετονιά. Δεν ήταν σταθερή λύση, κρεμάει, αλλά δεν μπόρεσα να εφαρμόσω τους μικρούς μεντεσέδες που αγόρασα. 

Εδώ φάνηκε πραγματικά το πρόβλημα με τη στραβή βάση. Μούλιασε από την κόλλα και στράβωσε. Αυτό θα λυνόταν αν, πριν αρχίσουμε να δουλεύουμε, βάζαμε ένα πολύ λεπτό κομμάτι ξύλο (έως 5 mm) μέσα στη βάση του χαρτονιού. Τελικά αγοράσαμε ένα κομμάτι ξύλου πάχους 2 εκ. και βιδώσαμε τη βάση πάνω του.

15. Αφού στερεώσαμε το ξύλο πρόχειρα, κολλήσαμε με ζεστή σιλικόνη τα διακοσμητικά φυτά που είχαμε αγοράσει. Βάλαμε δέντρα και θάμνους! 

16. Εδώ έβαλε κι ο μπαμπάς το χεράκι του, για να βεβαιωθούμε ότι η βάση είναι σωστά στερεωμένη πάνω στο ξύλο. 

Και... έτοιμη η φάρμα μας! Μετά από έναν χρόνο, παίζει ακόμη συστηματικά! Δεν είναι τέλεια, αλλά την αγαπάμε πολύ γιατί την φτιάξαμε όλοι μαζί με τον μικρό μας! 

Καλά παιχνίδια!
JV

_________________________________________
Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!


Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...