Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Ο ραφτάκος των λέξεων (βιβλίο και παράσταση)



"Ο Ραφτάκος των λέξεων είναι το πιο ωραίο βιβλίο του κόσμου!"

Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έγραψε για τη σειρά Μικρές Καληνύχτες των Εκδόσεων Μεταίχμιο μια αλληγορία για το σύγχρονο τρόπο ζωής, τον καταναλωτισμό, την αξία της επικοινωνίας και τη μαγεία των λέξεων. Η ιστορία αυτή δημιουργεί εκείνη την αίσθηση της θαλπωρής και της ζεστασιάς, που μόνο ένα καλογραμμένο βιβλίο μπορεί να δημιουργήσει, και προκαλεί αβίαστα τη συγκίνηση του αναγνώστη (ναι, δακρύζω ακόμη με αυτό, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία) με τη ροή του λόγου. Παράλληλα, η Ίριδα Σαμαρτζή έφτιαξε εικόνες μαγικές και μας επέτρεψε να δούμε τον Ραφτάκο και το ραφείο του, τα ξεχωριστά του ρούχα και την πόλη που είχε μεταμορφωθεί σε έναν τεράστιο αργαλειό, ολοκληρώνοντας με το μοναδικό της ύφος, όπου δίνει σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια, το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, ελληνικό βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα. 

Κι εκεί που πίστευα ότι αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί περισσότερο, διαψεύστηκα με τον καλύτερο τρόπο, από τη διαδραστική μουσική παράσταση "Ο Ραφτάκος των λέξεων" της θεατρικής ομάδας Μικρός Βορράς. Μένοντας απολύτως πιστοί στο πνεύμα τόσο του κειμένου όσο και της εικονογράφησης, έδωσαν ζωή στην ιστορία και δημιούργησαν διαφορετικούς χαρακτήρες, ώστε να δούμε τον Ραφτάκο την ώρα της δουλειάς, με τους αγαπημένους του (και πολύ απαιτητικούς) πελάτες του. Καθένας τόσο ξεχωριστός, μας κάνουν να γελάμε με τους διαλόγους τους, μας διασκεδάζουν με τα τραγούδια τους και προκαλούν τη συγκίνησή μας (ναι, πάλι δάκρυσα!). Για λεπτομέρειες δείτε εδώ και οπωσδήποτε να κάνετε κράτηση, διότι οι παραστάσεις είναι sold out η μία μετά την άλλη (και όχι άδικα). 

Μπορείτε να ακούσετε την ιστορία, όπως την αφηγείται ο ίδιος ο συγγραφέας στο SoundCloud των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012, ενώ το 2017 επανεκδόθηκε με σκληρό εξώφυλλο και σε μεγαλύτερο μέγεθος, το οποίο αναδεικνύει την εντυπωσιακή του εικονογράφηση (επειδή γνωρίζω ότι αρκετοί το ρωτάτε, οι δύο εκδόσεις είναι κατά τα λοιπά ίδιες και η διαφορά στον αριθμό σελίδων προκύπτει λόγω της σελιδοποίησης). 

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μία πόλη, ζούσε ένας ράφτης. Ένας ράφτης... πολύ ξεχωριστός. Που τα ρούχα του δεν τα έραβε με κλωστές, αλλά με λέξεις, λέξεις που διάλεγε ειδικά για τον κάθε πελάτη και ειδικά για το κάθε ρούχο. Αν, για παράδειγμα, ήθελες ένα παλτό, χρησιμοποιούσε λέξεις πολύ πολύ ζεστές, όπως λιακάδα, φωτιά και αγάπη. 

Όλοι οι κάτοικοι ψώνιζαν τα ρούχα του από εκείνον και το μαγαζί του ήταν διαρκώς γεμάτο. 


Σταδιακά η πόλη μεγάλωσε, οι άνθρωποι απορροφήθηκαν από τους γρήγορους ρυθμούς και ξέχασαν τους διπλανούς τους. Θαμπώθηκαν από τις βιτρίνες των καταστημάτων και άρχισαν να ντύνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο, με ρούχα βγαλμένα από τα εργοστάσια. Και έτσι, ξέχασαν τον άλλοτε αγαπημένο τους ραφτάκο, που σταμάτησε να ράβει όταν του τελείωσαν τα υφάσματα και οι λέξεις.


Μια μεγάλη κακοκαιρία, όμως, θα σταθεί η αφορμή να υπενθυμίσει σε όλους ότι τίποτα δεν έχει σημασία χωρίς την επικοινωνία με τους γύρω τους και θα τους οδηγήσει πίσω, εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα: στο αγαπημένο τους ραφείο. 

Ενδεικτικά μπορείτε να το προμηθευτείτε από:
Σκληρόδετη έκδοση (στο εξώφυλλο η ραπτομηχανή): ianos.gr   public.gr   

Έκδοση με μαλακό εξώφυλλο (στο εξώφυλλο ο ραφτάκος):   ianos.gr    public.gr    
_______________________________

Η παράσταση

Στην παράσταση μπλέκονται τμήματα του αρχικού κειμένου με πρωτότυπους διαλόγους, που συνταιριάζονται αρμονικά με το διαδραστικό και μουσικοχορευτικό χαρακτήρα της. Υπάρχει γρήγορη εναλλαγή κοστουμιών, οι χαρακτήρες είναι ξεκαρδιστικοί, η συγκίνηση διάχυτη και η πλοκή διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων από το πρώτο λεπτό. 

Κι ένα μικρό bonus: αν είστε αρκετά τυχεροί, ίσως έρθει ξανά ο αληθινός Ραφτάκος των λέξεων, για να υπογράψει αυτόγραφα και να φωτογραφηθεί μαζί σας. Εμάς πάντως σήμερα μας έκανε έκπληξη!

_______________________________

Εάν σας άρεσε αυτή η παρουσίαση, ακολουθήστε μας στα social media για να βλέπετε κι άλλες!
_______________________________

Ο ραφτάκος των λέξεων
Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδότης: Μεταίχμιο
Επιμέλεια: Θοδωρής Τσώλης
Σελίδες: 27 - 36
Ημ. Έκδοσης: 08/05/2012 - 07/12/2017

Κάποια ρούχα είναι ραμμένα με μεταξωτή κλωστή, άλλα είναι μάλλινα βαριά κι άλλα σαν πέπλα ανάλαφρα. Υπάρχουν όμως και κάποια ρούχα βολικά πολύ, που είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε να μας ζεσταίνουν τον χειμώνα και να μας δροσίζουν το καλοκαίρι. Ποιος ράφτης ξέρει να τα ράβει και πού θα τον βρούμε;
_______________________________

Δείτε ακόμη:


Disclaimer
Δεν κατέχω τα πνευματικά δικαιώματα για τις σελίδες των βιβλίων, που παρουσιάζονται σε αυτό το blog. Η παράθεση των αποσπασμάτων πραγματοποιείται σύμφωνα με το "Άρθρο 19 (Ν. 2121/ 1993): Παράθεση αποσπασμάτων", αποκλειστικά για την υποστήριξη της γνώμης μου αναφορικά με το εκάστοτε έργο. Τα αποσπάσματα που παρατίθενται συνοδεύονται πάντοτε από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή. Εάν είστε κάποιος δημιουργός και επιθυμείτε την αφαίρεση του έργου σας από το blog, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου. 

Διαβάστε ακόμη!

Το A book a day

Μετά από αρκετό καιρό προετοιμασίας και πολύ προσωπικό κόπο, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το A book a day μετα...